Меркел смекчи позицията си за еднополовите бракове

09:33, 27 юни 17 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път смекчи опозицията си срещу еднополовите бракове, след като нейната консервативна партия беше подложена на все по-голямо напрежение по въпроса с наближаването на парламентарните избори в страната през септември. Това съобщи АФП.

Канцлерът, която многократно е изразявала несъгласието си с хомосексуалните бракове, заяви, че депутатите й могат да гласуват спрямо своите виждания, а не в унисон с партийната политика.

През 2001 г. Германия въведе регистрирано партньорство за еднополовите двойки, но те нямат право да сключват брак.

„Бих искала да насоча дискусията в посока, която повдига въпроса за решение по съвест, а не налагане на каквото и да е било“, каза Меркел в интервю за германското женско списание „Бригите“.

Това е значителна промяна в позицията й, която през 2013 г. беше крайно против с мотива, че това е за доброто на децата.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел е против еднополовите бракове, за да може да запазят по-консервативните си поддръжници и да избегнат да влязат в конфликт със своя коалиционен партньор баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който подкрепя традиционните семейства

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама