Протест на представители на автошколите от цялата страна

17:55, 26 юни 17 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на автошколите излизат на протест на 27 юни от 9 ч. в столицата, съобщи БГНЕС.

Автошколите от цялата страна настояват за диалог с Министерството на транспорта във връзка с промените при провеждането на изпитите за шофьорска книжка, съобщават организаторите на протеста.

Те искат разделение между разрешителната, контролната и изпитната дейност. Според представители на школите в момента липсва диалог, техните молби и предложения не са чути, затова на 27 юни свикват национален протест в София под наслов "Ние не сме корумпирани".

Представителите на автошколи от цяла България се обединяват около идеята, че липсва диалог, че техните предложения и жалби не са чути, и че за да бъдат ефективни промените, трябва да бъдат разглеждани и предложенията на хората с дългогодишен опит в сферата.

Инициаторите от обединени автошколи „За по-добро обучение, реални реформи и срещу корупцията" стоят зад следните тези:

-Ние не сме източник на корупция. Ние не сме част от рекетьорска схема. Ние сме част от значим за обществото бранш. Ние сме обучаващи организации.

-Работим упорито, изпълнявайки все по-завишените изисквания на клиенти и регулатори – не искаме държавата да ни помага, искаме да не ни пречи.

- Знаем, че без инвестиции няма качество и се съобразяваме с това, независимо от все по-скъпо струващите изисквания за осъществяване на дейността ни, въвеждани с постоянни промени и нови регулации.

- Искаме партньорско отношение, уважение на експертизата и опита, които имаме, защото общата ни цел е водачите на пътя да са по-добре подготвени и да се намалят катастрофите по пътищата.

- Искаме разделение между разрешителната, контролната и изпитната дейност. Съсредоточаването им в ИА „АА“ е предпоставка за корупция, административен произвол, рекет и некомпетентност.

- Готови сме за експертен и ефективен диалог с Министъра, неговите експерти, народните представители и всички институции и граждански организации по отношение на това какво е необходимо да се промени и подобри в системата на обучение, провеждане на изпити и оценка на бъдещите водачи на МПС. Смятаме , че съветници за необходимите и ефективни промени трябва да бъдат хората с дългогодишен опит в бранша.

- Говоренето чрез медиите, соченето с пръст, игнорирането на становища, позиции, експертен капацитет и налагането на етикети върху целия бранш не е диалог, а пропаганда с неясна (или ясна само за някого) цел.

- Обучението на водачите е ключова част от политиката за обезпечаване на безопасност на движението – многобройните промени, както в него, така и в Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане, осъществявани на парче, без стратегическа мисъл и разбиране на реалните проблеми и причини, които водят до черните статистики в България, не са реформи, а „движение по течението“ и популизъм. Резултатът е един и видим за всички – колкото повече необмислени и набързо въведени промени, толкова повече жертви по пътищата.

- Искаме истинска, съдържателна и качествена реформа, включваща всички аспекти и добри решения по отношение на обучението, изпитите, контрола и безопасността на пътя, проведена след реален диалог, обективни и задълбочени оценки на въздействието, финансова оценка и устойчивост на средата.

- Ако не искаме всички да бъдем жертви, нека се превърнем в съавтори на по-доброто ни настояще и бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама