Мецосопранът Светлина Стоянова е вече сред най-даровитите ни млади оперни певици

19:04, 25 юни 17 25 1331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някои наши сънародници са в голяма заблуда, че талантите в операта ни се изчерпват с познатите имена от миналото ни. Животът упорито ги опровергава и не престава да ни изненадва.

Сред най-новите ни и млади дарования е мецосопранът Светлина Стоянова - на вид младо, 25 годишно момиче, но с характерен , силен и артистично нюансиран глас, наричат го лирико-колоратурен, както и със завидна музикална култура, предаде БГНЕС.

Българката бе отличена като най-добра сред жените, спечели трета награда на международния оперен конкурс „Льо Гран при дьо л’опера” (Le Grand Prix de l'Opera) на Букурещката опера през 2016 г. Състезанието е част от Световната федерация на международните музикални конкурси (World Federation of International Music Competitions - FMCIM) и от около 150 участници от цял свят до финала достигнаха само няколко наистина изключителни млади певци, между които и Светлина Стоянова. Прекрасното ни мецосопрано бе отличено след двама тенори - Лун Джан от Китай и Павел Петров от Беларус. Светлина все още е студентка в Консерваторията в Глазгоу, Шотландия , а утре е нейният концерт в камерна зала „България” от 19 ч., заедно с детския хор на БНР , за който тя истински се вълнува. Ще бъде заедно с пианиста Марио Ангелов , двамата са се сработили твърде добре.

„Всичко е усилия и късмет. Учила съм доста време, седма година съм в Шотландия”, споделя младата надежда на операта. В нейното семейство всички са музикални - баба й е свирила на цигулка, другата баба постоянно е пеела, баща й сам се е научил да свири на китара, а и майка й има невероятен глас, но никой от тях не е професионален музикант, разказва тя. Едната от бабите й от малка е водила Светлина на опера, седели са на първия ред и впечатленията са били в пълна гама.

Вече пораснала Светлина кандидатства първо в Глазгоу и отива да учи там психология и музика. Тогава изобщо не й е хрумвало да става оперна певица. Но месец по-късно отишла в Консерваторията в града с едно CD - записи от времето, когато е пяла в детския радиохор, както и с препоръка от маестро Недялков. Казала им: искам да пея, моля насочете ме. Поканили я след две седмици на прослушване. Светлина ги послушала - отишла след двете седмици и им изпяла „Тарантела”-та на Росини така, както си я е знаела от хора. Направила това на един дъх, дори без репетиция с пианиста. Пет минути след края на изпълнението й казали, че е приета и може да започне да учи при тях още от утре. Решението й не било лесно, но приела.

„Бях толкова щастлива, това е най-доброто решение, което съм взела в моя живот до момента”, признава Светлина Стоянова. Впоследствие разбрала, че там се влиза много трудно, че изпитите се провеждат година по-рано, а нея приели по средата на първия семестър. Вече знае върху какво трябва да работи, върху какво да се съсредоточи и да върви напред. Има прекрасни учители в Консерваторията- изкарала е бакалавърската степен, после две години магистратура и сега ще бъде втора година в магистратурата си по опера. Има нова преподавателка -Клеър Шиър, от която е изключително доволна. Тя ме предразполага и взема най-доброто от мен, смята Светлина.

За отличието си на конкурса в Букурещ миналата година казва, че не могла да повярва, че е спечелила тази награда. Най-прекрасното в обещаващата кариера на младата Светлина Стоянова е, че пеенето й доставя истинско удоволствие. Засега тя е щастлива, защото късметът й се усмихва и в личния живот- предстои й концерт у нас, а след това- брак с шотландски полицай, който сега е заедно с нея в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама