Дейвид Дейвис: Смяната на Тереза Мей ще е катастрофа за „Брекзит“

16:41, 25 юни 17 / Свят 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският министър, отговарящ за разговорите на „Брекзит“, предупреди, че идеята от страна на Консервативната партия за смяна на министър-председателя Тереза Май ще бъде "катастрофална" за преговорите, предаде БГНЕС.

Дейвид Дейвис заяви, че е сигурен, че Великобритания може да постигне задоволителна сделка с Европейския съюз.

Попитан от Андрю Мар от ВВС дали свалянето на Мей от власт ще бъде опасно, той каза: „Да“.

„Смятам, че имаме много добър премиер. Знам, че в момента е подложена на голям натиск, но я видях в действие, тя е смела“.

Май е подложен на силен натиск, след като загуби парламентарно мнозинство в предсрочните избори, свикани в искането й да увеличи мнозинството си и да укрепи позицията си в разговорите за „развода“ с Брюксел.

Тя се изправя пред първия си голям тест следващата седмица, когато депутатите ще гласуват за законодателната си програма, традиционно разглеждана като тест за доверие в правителството.

Дейвис е споменат като потенциален заместник, но попитан от Мар дали е „очакващ лидер“, той отрече такива апетити.

Министърът, който започна тази седмица разговори с колегите си от ЕС, заяви, че все още е "съвсем сигурен" за постигането на споразумение, въпреки несигурната позиция на кабинета. Той добави все пак, че „никаква сделка е по-добра от сделка за наказание".

Представители на британската Консервативна партия обсъждат необходимостта настоящият премиер Тереза Мей да бъде заменена с нов министър-председател. Като най-подходящ кандидат за поста те виждат финансовия министър Филип Хамънд, пише в. "Сънди таймс".

Според изданието, Хамънд с позицията си за „по-мек Брекзит“ изглежда по-ефективен лидер от Мей.

"Вярвам, че Филип е единственият приемлив кандидат за няколко години“, цитира вестникът един от представителите на Торите.

По-рано в. "Индипендънт" съобщи, че британските депутати планират да създадат междупартиен съюз, за да се противопоставят на плановете на министър-председателя за прилагането на т.нар „твърд сценарий“ за раздяла с ЕС.

Консервативната партия спечели парламентарните избори, но тя вече не е управляващото мнозинство в Уестминстър. Торите да получиха 318 места в 650-местната Камара на общините и така загубиха правото на самостоятелно формирано правителството, за кое им трябваше парламентарно мнозинство от 326 места.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, при които Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз, започнаха 19 юни в белгийската столица. Те трябва да продължат до ноември 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама