Иванов-Вучич: Отворените въпроси да се решават с диалог

14:31, 24 юни 17 / Свят 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Всички въпроси между Сърбия и Македония, около които има различни мнения, трябва да се решават чрез общ диалог. Да не позволяваме на тези въпроси да повлияят на отношенията между двете страни, защото все пак ние сме съседи и, каквото и да се случи оставаме, да живеем на това място и трябва като съвестни съседи да създаваме добри практики за бъдещите поколения“, заяви македонският президент Георге Иванов след днешната двустранна среща със сръбския президент Александър Вучич в Белград. Това предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Иванов заяви, че с неговия сръбски колега имали конструктивна среща и са съгласни, че откритите въпроси не трябва да се политизират.

„Всички отворени въпроси трябва да разглеждаме чрез диалог и компетентните институции да намират решения. Да не политизираме и да не даваме специално значение на въпросите, които са от компетентността на институциите“, каза той.

На въпрос дали двамата президенти са обсъдили идеята за общ регионален пазар, Иванов отговори, че това ще бъде в компетенциите на двете правителства.

„Това е в интерес на целия регион. Ние в миналото сме имали общ пазар, знаем ползите от всичко това и то е полезно за нашата икономика, така че се надявам правителствата от региона да насърчават идеите за сближаване и отваряне на пространството“.

Македонският президент подчерта, че двете държави трябва да действат в духа на приятелството и взаимното сътрудничество. Той добави, че на срещата с Вучич разговаряли и за възможностите за задълбочаване на икономическото и търговското сътрудничество, както и за въпроси от областта на културата.

„Разговаряхме и по въпроси от областта на културата, които трябва да регулираме с чествания за отбелязване на събития, както беше отбелязването на 70-годишнината от появата на македонците в Сърбия, което чествахме заедно с предшественика на Вучич. Това е един акт на уважение. Тези събития ще продължим и в бъдеще да отбелязваме, защото те сближават двата народа и допринасят за доверието на двете държави“, заяви държавният глава.

Очаква се политическият диалог да продължи с бъдещата посещение на Вучич в Скопие.

Георге Иванов тази сутрин проведе и неформална среща с досегашния сръбски президент Томислав Николич. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама