• Снимка: ЕПА

Разговорите за криза на съществуващия световен ред се водят все по-често, а западноцентричният модел на света е подложен на критика.

Кризата на доверието и как да я преодолеем

Много често се случва така, че само сътресенията или външни кризи могат да накарат хората да се доверят един на друг. Необходимо ни е да се сблъскаме със заплаха, обща за всички нас: финансова криза, война, тероризъм или нещо подобно. Само тогава хората осъзнават, че трябва да обединят своите усилия. Общото противопоставяне на заплахата може да бъде достатъчно, за да излезем от порочния кръг на взаимното недоверие. Макар историята да показа, че кризата от 2008 г. не беше достатъчно сериозно сътресение и не успя да реши проблемите. За съжаление следващата криза ще бъде много по-сериозна.

Интернет – истинският Див запад на социалните мрежи, където всеки преследва свои интереси

Когато става дума за социалните мрежи, различията между развитите и развиващите се страни не са чак толкова големи. Има държави, в които „Фейсбук“ е водещото средство за комуникация. Далеч не всяка развиваща се страна, подобно на Китай, може напълно да отреже своето население от външния свят, контролирайки съдържанието в социалните мрежи. Развиващите се страни, избрали да тръгнат по пътя на демокрацията, дори не се стремят към такъв контрол.

Китайският опит и Западът

Китайският опит е несъвместим със свободното общество. Един от нашите фундаментални принципи е свободата на словото, по тази причина не можем да контролираме Интернет. От друга страна, как да определим кое наистина си струва да бъде контролирано? Имаме напълно противоположни позиции, което ще доведе до разногласия още в самото начало на обсъждането на подобна идея. Ако има някакво решение на въпроса, то може да дойде само от частния сектор. Инициативата от страна на компаниите и модераторите на социалните мрежи ще има голям ефект.

Традиционните медии ще намерят ли изход от кризата?

Бизнес-моделът на традиционните медии не се вписва напълно в новите условия. Той трябва да бъде преразгледан по такъв начин, че хората да разберат, че услугите, предлагани от традиционните медии, си струват парите. Днес все още има хора, които четат традиционните медии и са готови да плащат за това, но те са малцинство. Всичко това означава, че влиянието на класическите медии ще намалее в сравнение с предходния период, но изход от тази ситуация няма. /БГНЕС

--------

Проф. Франсис Фукуяма, Станфордски университет. Анализът е публикуван в Руския съвет за международни отношения.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно