Захариева: Когато единството на ЕС е застрашено - излизаме по-силни

15:47, 23 юни 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Форумът под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова се провежда СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 10-годишнината от присъединяването на България към ЕС и основаването на международната магистърска програма „Право на ЕС”, която се подкрепя от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и посланика на Френската република Н. Пр. Ерик Льобедел. Конференцията бе открита от доц. дюн Атанас Семов – ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС”. Приветствията отправиха още г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България и проф. дфн Атанас Герджиков – ректор на Софийския университет. 

В речта си вицепремиерът Екатерина Захариева изброи съвременните предизвикателства пред Европейския съюз: тероризма, миграцията, забавянето на икономиката, забавянето в реформите в съдебните системи, като изтъкна, че на този фон предстои и Българското председателство на Съвета на ЕС. „Трябва да спрем да обвиняваме Брюксел за всички неуспехи, а ние да се окичваме само с успехите в България. Когато сочим с пръст някого, ще сочат с три пръста към нас”, каза още първият ни дипломат.

По думите на Захариева, страната ни ще трябва да дефинира приоритети, които ще се отразят върху цялата европейска общност и да предложи решение за ефективната промяна на политиките на Съюза. Българското председателство има и ключова роля в изготвянето на многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г. Приоритет е и засилването на регионалното сътрудничество с цел изграждане на общия Енергиен съюз.

По думите на българския вицепремиер Екатерина Захариева усещането у гражданите, че системата е в криза, води и до чувствително намаляване на доверието към ЕС. Въпреки това България е сред държавите, които най-много подкрепят европейските институции. Затова и първостепенна задача на европейските политици е да приближат Съюза до хората, да помогнат на европейските граждани да получат задълбочени познания как работи Европейският съюз. Очакванията са ЕС да продължи да е съюз на демокрация, свободи и човешки права, но да има политики за икономически просперитет и сигурност. Не само в България, но и в редица други европейски държави се извършват реформи в съдебните системи, за да са ефективни, бързи и близо до хората. „Все още 80% от европейските граждани подкрепят четирите фундаментални свободи, 70% подкрепят единната европейска валута, а 66% са с убеждение, че ЕС дава мир, сигурност и просперитет”, посочи Екатерина Захариева и сподели, че Министерството на външните работи има идеи за провеждане на дебати в България за бъдещето на Европейския съюз – да се чуе гражданско общество, а не само държавни служители и политици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама