Юнкер: Предложенията на Лондон за защита на европейските граждани не са достатъчни

15:36, 23 юни 17 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че предложенията на Великобритания за защита на правата на европейските граждани на нейна територия след Брекзит са „недостатъчни“, докато Белгия ги определи като „особено неясни“, съобщи АФП. 

„Това е първата стъпка, но тази стъпка е недостатъчна“, каза Юнкер по време на втория ден от срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

По време на официална вечеря в четвъртък британският премиер Тереза Мей представи своите планове за предоставяне на постоянни права на близо 3-те млн. европейски граждани на територията на Великобритания след излизането й от съюза. Това е и нейното първо предложение по един от най-наболелите въпроси в преговорите с Брюксел, които започнаха този понеделник.

Европейските лидери отказаха да обсъждат въпроса по време на срещата, посочвайки, че това е работа на официалните преговарящи на двете страни.

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви по отношение на предложението, че то е „особено неясно“ и се надява в скоро време да се уточнят повече технически детайли. „Не искаме да купуваме прасе в чувал“, каза той, използвайки английския израз за договаряне на нещо, преди то да бъде проверено. „Правата на европейските граждани трябва да бъдат гарантирани в дългосрочен план“, допълни той.

От своя страна австрийският канцлер Кристиан Керн се изказа по-меко по отношение на предложенията на британския премиер, но също заяви, че е необходима още работа. Според него те са „добро първо предложение, което аз оценявам, но е ясно, че трябва да инвестираме много повече работа“.

Пред своите колеги Мей обеща, че нито един европейски гражданин, живеещ във Великобритания, няма да трябва да напусне страната, когато тя излезе от Съюза, предлагайки нови постоянни права за тези, които са пристигнали на Острова преди определена дата, но без да уточнява кога точно.

„Разбира се, че ще има детайли на това споразумение, което ще е част от преговорния процес“, заяви тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама