Димов: Предстои разработване на Национална програма за качеството на атмосферния въздух

12:55, 23 юни 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои разработване и приемане на Национална програма за качеството на атмосферния въздух. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.

Димов отговори на въпрос относно конкретни мерки за подобряване чистотата на въздуха в София.

„Предвид сериозността на проблема с наднорменото замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици, МОСВ предприема следните действия – в края на 2016 г. Народното събрание ратифицира споразумение за предоставяне на консултантски услуги между министерството и Международната банка за възстановяване и развитие. В резултат на това предстои разработване и приемане на Национална програма за качеството на атмосферния въздух. Тя следва да идентифицира приложените мерки, отговорните институции, сроковете за изпълнение, финансирането и др.”, обясни Димов.

Той припомни, че задължение на МОСВ е да провежда държавната политика по управление на качеството на въздуха. На местно ниво отговорности имат общинските власти. Когато има замърсяване над определените норми местните власти са длъжни да изработят и изпълняват общински програми за качеството на въздуха. В програмите следва да бъдат идентифицирани мерките и сроковете за постигането на нормите. СО има изготвена такава програма 2015-2020 г. за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици. В нея има мерки и срокове.

Създадена е работна група, която да предложи промяна в законодателството. Основната цел е да се ограничи съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите за битово отопление. Направена е работна група и за предприемане на мерки срещу замърсяване на въздуха с фини прахови частици от автомобилите.

Създадена е Ос 5 от ОП „Околна среда“ за подобряване на въздуха. Има 115 млн. лв. по оста, като в момента сме отпуснали 3 млн. лв. за общините, които искат да направят програми, да се финансират с тях. До момента сме подписали договори с общините Асеновград, Пловдив, Враца, Гълъбово, Димитровград, Несебър, Шумен и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама