Каракачанов: Темата с наборната военна служба не е затворена

10:24, 23 юни 17 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата с наборната военна служба не е затворена. Това заяви вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

„Направихме ужасна грешка, когато 2007 г., променяйки Конституцията, без дебат по същество, въпреки мнението на професионалните военни, които смятаха, че не трябва да бързаме с отменянето на наборната военна служба, а трябва да търсим вариант за смесена такава. В програмата сме отбелязали военно обучение в училищата като за начало. Там, освен уроците за славата на българската армия, трябва да се учат и конкретни неща – как се борави с оръжие, как се реагира във военна ситуация, как се оказа първа помощ“, обясни вицепремиерът. Той посочи, че след военното обучение, е въпросът за въвеждане на доброволния принцип за онези граждани, които желаят доброволно да служат в армията. „Темата с наборната военна служба не е затворена, защото тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България и практиката на други европейски държави“, категоричен бе Красимир Каракачанов.

Той обясни, че наборната военна служба в момента съществува в Швеция, Австрия, Швейцария, Дания, Норвегия, Естония и Финландия. „Никой не се е отказал от темата и тя не може да създаде проблем в коалиционните ни отношения, напротив. Това е тема, която ще продължи да се обсъжда. В програмата е записано - обучение в училищата, доброволния принцип и разговорът за наборната военна служба остава да се води във взаимното ни сътрудничество“, подчерта вицепремиерът.

„Не да заменим наборната военна служба с военно обучение в училищата, а военното обучение в училище да бъдат част от комплекта от знания, които децата да получават. Наборната военна служба се налага, защото ако се случи нещо и се налага да мобилизираме хората да защитават страната си, те ще бъдат пратени като едно пушечно месо без елементарна подготовка. Въпросът е дали ще пристъпим към този ход, а не къде ще ги настаним и колко ще струва. Сигурността на българските граждани не може да бъде оценявана в пари, това е въпрос на задължения на България и институциите й”, каза още Каракачанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама