Емил Елмазов: В навечерието на Еньовден - Еньова омая и шафран или ползата от билките-подправки

09:54, 23 юни 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

Българските билки са уникални по своите качества, независимо от някои замърсявания на почвите и въздуха. У тях има някаква адаптивна сила и те се самопочистват, за разлика от хората.

Затова продължавам да си мисля, че растенията са по-интелигентни от нас. Разбира се, има и такива, които се предадоха и започнаха да отмират, но думата ми е за тези, които се приспособиха и са си почти същите, каквито ги знаем от детството ни. Това е невероятна тайна за мен - как интелигентността на растенията надминава тази на хората.

За да можем да твърдим, че България е европейската родина на билките трябва да разграничим двете крила в медицината - фармацевтичната и природната. Богът на фармацевтичната промишленост е анализът, което се доказва обикновено в лабораториите. Почти целият 20 век мина в спор между двете медицини и в доказване, че цялото е по-силно от отделната му съставка. Първичните природни структури, тези растения, които са се запазили от векове и които без намесата на човека се възпроизвеждат, заедно с това усъвършенстват възможностите си за оцеляване. На българска земя, с българските билки този процес тече с пълна сила.

Ще припомня, че голяма част от европейската почва е деструктурирана, защото огромни химически субстанции са били изливани в нея. Стигна се дори дотам, че мъжките риби в река Сена измряха поради пестицидите, които я замърсяват от пръсканите ниви около нея. Примерите са много и натъжават всички онези, които са пристрастени към природосъобразния начин на живот.

Когато премина 20 век, се констатира, че природната медицина отстоя себе си. Нейната философия е - няма да побеждаваме природата, няма да противостоим срещу нея, за разлика от логиката на химическата фармацевтика, ще я подкрепяме и ще се лекуваме в съгласие с нея. Ето това е смисълът на посланията ни, когато се говори за билките, особено в онези краища на Европа, където поради изоставането в технологичните процеси в земеделието, природата бе запазена.

За нас, билкарите, празникът Еньовден започва една седмица по-рано, тъй като това са най-силните дни в годината и всеки ден е едно стъпало нагоре в лечебното въздействие. В тези дни винаги Съюзът на билкарите и производителите на живи храни организираме Националната образователна програма „Билкария” и лятната академия „Билкария” за висше билкарско изкуство. Там ставаме преки свидетели на духовното съучастие на растенията в живота на човека или на енергийните влияния, които успяваме да си вземем от растенията.

Тази година ще наблегнем на известната билка трабузан, която влияе и на духовно ниво. Тя има различни имена - въртипоп, бабини зъби. Кой и кога е завъртял главата на попа и защо не е ясно, науката етнография не дава все още отговор, но трабузанът действа укрепващо, вдига тонуса и дава свежа енергия на човека. Билката се знае у нас като най-старото средство за почистване на кръвта, подобрява добрите прогнози при мъжкото и женското безплодие, заздравява и сърдечния мускул. Можем да си я купим от всяка билкова аптека, но тук говоря за комбинация от билки, които ще ни дадат енергия и сила. Между тях е билката Еньова омая и още 7-8 други билки и подправки. Защо обръщаме внимание на точно тези билки? В последните години хората се чувстват все по-уморени, с нарушен тонус през деня и лош сън. Поради химически наситената храна лимфната ни система твърде бързо се затруднява и който не полага допълнителни грижи за нея, обикновено се чувства вял, унил, раздразнителен. Затова към трабузана в обикновената му употреба прибавяме и портокала, който успокоява и ни дава тонус. Това, което не знаят масово хората е, че блясъкът на погледа обикновено се повлиява много добре от консумирането на портокали. А Еньовата омая увеличава нивото на въздействие на другите билки.

Искам да обърна внимание и на една по-малко позната билка или подправка - мускатовото орехче. То пренася горещата енергия, придава усещане за сила и пробивност, изхвърля от съзнанието чувството за мекушавост и съмнение в себе си, стимулира логичното мислене. Лечебното му действие е при бронхиални заболявания, при подагра и ревматизъм, увеличава потентността. Мускатовото орехче е малко забравено като подправка.

Докато шафранът, който сега български производители се опитват да възстановят като бизнес с малки плантации, тонизира умерено, но пък енергизира мощно. Тази билка и подправка също укрепва психиката и душевното ни равновесие по един специфичен начин. Има сред нас хора, които са се предали, вече не могат да четат книги, загърбили са театъра, киното, т.е. всичко, което ги кара да мислят. А са вторачили поглед в телевизорите си, което ги води до стрес, защото там истинската новина е лошата новина. Шафранът е незаменим, когато решим да си върнем душевното равновесие. Като го консумираме, той влияе на дълбоките ни чувства, помага ни да ги изразим. Шафранът ни отваря към света, помага ни да снемем бронята си , която си мислим, че ни пази, но и ни отдалечава от истинските неща в живота, повишава насладата и чувствеността ни. Вълшебна билка! Шафранът може да бъде добавен към Еньовата омая, там е и мястото на канелата - една чудна подправка, която лекува, успокоява и има неподражаем аромат.

Ако посетим истински билкар можем да поискаме да ни направи тази комбинация. Качествата на билките са различни като характерите на хората - едни проясняват мислите ни, укрепват волята ни, други ни дават хармонията и спокойствието, от които имаме нужда. Остава да им се доверим… но не само на Еньовден.

На 24-ти юни сутринта, в събота, в 5.30 ч. във Велико Търново на паркинга пред църквата „Свети Четирийсет мъченици” ще се съберем верните на билките хора и ще запалим здравеносния огън. В него ще хвърлим старите билки от миналата година, защото това е последната полза, която те могат да принесат. Със своя уханен дим те ще преминат през квартала, ще влязат през прозорците на търновци, ще създадат един вид масово дезинфекциране на въздуха, което някога са правили във всяко село. След това ще тръгнем нагоре към резервата, берейки билки и ще стигнем чак до Арбанаси, за да можем после да изплетем венците. В 10 ч. ще занесем там венците и ще покажем как се смесва Еньовата омая и как се прави Розовата зора. Тази година е особено богата за розите, които не са полезни само с уханието си, в тях има и много лечебна сила. И ако смелим венечни розови листа със захар, и после ги сварим в мед, ще получим едно от любимите лекарства на Авицена, което се използва и за профилактика на бронхиални страдания. Това ще го направим на площада, след което ще се преместим в „Билкария”- всички онези, които жадуват да се върнат към земята и да произвеждат сами своите храни.

После ще минем през Големия венец, за да завържем здраво телата към душите си и душите към телата си, защото ни едно от тях не е нито първо, нито второ. И после хвърковатата Еньова чета ще замине за Етъра край Габрово и ще стори там същото за тамошния народ, защото Магията на Еньов ден е да свързваш, тъй както Зеленият свят свързва всяко животно и всеки човек в Единното Неповторимо чудо наречено от нас Живот. 

---------------------

Емил Елмазов е председател на Съюза на билкарите в България, чл.-кор. на Международната академия по информатизация в Москва, специалист по ирисова диагностика. След промените у нас създава първия вестник за народна медицина, а по-късно – резервата „Билкария“ в Боженския Балкан.