26 795 ученици се явяват на национално външно оценяване по чужд език

07:27, 23 юни 17 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

26 795 осмокласници от цялата страна ще положат на 23 юни национално външно оценяване (НВО) по чужд език, предаде БГНЕС.

Изпитът ще се проведе в 411 училища и ще започне в 10 ч.

Учениците от профилираните гимназии, профилираните паралелки от средните училища, както и тези от професионалните гимназии ще имат на разположение три астрономически часа за решаването на теста. За децата със специални образователни потребности продължителността ще е четири астрономически часа.

В зависимост от езика, който изучават, младежите могат да се явят на английски, испански, италиански, немски, руски и френски. Най-много – 19 072, ще държат външно оценяване по английски език.

Тестовете по чужд език съдържат задачи с избираем отговор, както и задача за създаване на текст. Националното външно оценяване има за цел да измери знанията и уменията на учениците за слушане с разбиране, четене с разбиране, лексика и граматика. Проверката и оценката на писмените работи ще се извърши от училищни комисии. Оценките ще се вписват като текущи и ще са с еднаква тежест като останалите изпитвания през годината. След края на препитването тестовете и критериите за оценка ще бъдат публикувани на интернет страницата на МОН. Датата за НВО по чужд език е определена със заповед на министъра на образованието и науката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама