Европейските лидери се договориха за създаване на европейска система за отбранително сътрудничество

21:04, 22 юни 17 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участниците на срещата на върха на Европейския съюз, която се състои днес и утре в Брюксел, са взели решение да създадат европейска система за отбранително сътрудничество за по-ефективно разработване и придобиване на военна техника. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от двудневната среща. Това предаде БГНЕС.

„Лидерите подкрепиха решението за създаване на европейска система за отбранително сътрудничество. В течение на три месеца страните членки ще сформират общ набор от критерии и задължения и ще предложат конкретен проект в сферата на разработването и производството (на отбранителна техника), така че да въплътят това взаимодействие в реалния живот“, заяви Туск.

Става въпрос за промяна в системата за военни поръчки и въоръжаване на европейските армии. Страните от ЕС имат намерение да съкрати броя на моделите от един и същи вид военна техника от различни производители, намиращи се на въоръжение, както и да се обединят ресурси за разработка на нови системи. По този начин Брюксел се опитва да въведе правила на единния европейски пазар в областта на отбранителната промишленост, където в момента всяка страна от Съюза работи изключително на национално ниво.

„Срещата на ЕС направи днес историческа стъпка напред в плана за развитие на европейската отбрана“, коментира решението френският президент Еманюел Макрон. „За първи път от дълги години ЕС предприе реални мерки в сферата на отбранителното сътрудничество“, допълни той.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС има намерение да създаде орган, който ще се занимава с развитието на технологиите по проследяване на комуникациите на терористи.

„Ние ще анализираме от какви технологии се нуждаем, за да бъдем в състояние да проследим комуникациите на терористите. При това ние сме длъжни да си сътрудничим с интернет доставчиците“, каза тя по време на пресконференция.

Канцлерът допълни също, че по време на днешния първи ден от срещата се е разговаряло много за това, че пропагандата на „Ислямска държава“ много бързо се разпространява сред интернет потребителите. „Разпознаването на такива материали и тяхното по-бързо отстраняване има изключително важно значение“, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама