Лавров и Тилърсън обсъдиха двустранните отношения в телефонен разговор

20:23, 22 юни 17 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън са разговаряли по телефона, съобщиха от руското дипломатическо ведомство, цитирано от БГНЕС.

В разговора Лавров е заявил на своя колега, че в Москва очакват отговор от Вашингтон на предложението за нормализиране на двустранните отношения.

„При тези условия, за да се направи оценка на ситуацията, руската страна беше принудена да отложи насрочената за 23 юни среща на заместник-министрите на външнополитическите министерства, в хода на която се предполагаше, че ще се обсъдят натрупалите се проблеми в руско-американските отношения. Сергей Лавров подчерта, че в Москва очакват отговор на предадените във Вашингтон по-рано руски предложения за нормализирането на тези отношения“, посочват от руското министерство.

По време на разговора Лавров също така е повторил на своя американски колега руската позиция, че Вашингтон нарушава суверенитета на Сирия и затруднява борбата с тероризма в страната.

„В хода на обсъждането на международните проблеми Сергей Лавров потвърди оценката на известните действия на оглавяваната от САЩ коалиция, която нарушава суверенитета на Сирийската арабска република, затруднява изпълнението на задачата по възпирането на терористите и насърчаването на регулирането на сирийската криза“, се казва в текста.

Двамата дипломати също така са обсъдили и ситуацията в Украйна, и по-конкретно в Донбас, отбелязвайки необходимостта от полагане на допълнителни усилия за изпълнението на Минските споразумения.

Лавров също така е заявил на Тилърсън, че опитите за оказване на натиск чрез санкции върху Русия са напразни. Според съобщението от външното министерство санкциите „излагат на сериозен риск целия комплекс от руско-американски отношения, който и без това преживява сложен период“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама