Тарторът на трафикантите, изоставили камион с мигранти в Австрия, отказа да дава показания

20:18, 22 юни 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предполагаемият тартор на групата за трафик на хора, която е обвинена за смъртта на 71 мигранти, открити мъртви в товарен камион без вентилация на магистрала в Австрия, отказа да дава показания по време на втория ден от делото срещу нея. Това предаде БГНЕС.

Като обвиняеми са привлечени 12 души, десетима от които са българи, включително и шофьорът на превозното средство.

„Ще говоря щом чуя какво имат да кажат моите съучастници“, заяви 30-годишният афганистански гражданин Самсор Л. Пред съда в унгарския град Кечкемет, където се води делото, тъй като се смята, че хората са починали на унгарска територия.

„Знам, кое е вярно и кое е грешно (в обвинителния лист). Някои части са верни, други са погрешни“, каза още той.

Предполагаемата дясна ръка на афганистанеца – 31-годишния българин Методи Г. Също отказа да коментира обвиненията. Но в изявление, което е дал при ареста си, прочетено пред съда, той признава, че се е сдобил с превозно средство и шофьори по нареждане на Самсор Л., от което става ясно, че афганистанецът е начело на групата.

„Самсор е шефът на цялата операция. Първоначално всичко вървеше добре, но той стана все по-алчен и искаше да транспортира повече и повече хора“, се казва в изявлението на Методи Г., прочетено днес.

Българинът е заявил пред полицията, че злополучният камион е трябвало да отбие в зона за почивка на магистралата, за да може хората в товарното му отделение да подишат чист въздух, но тогава се е появила полиция, шофьорът се е паникьосал и така и не е отворил вратите.

Откриването на 59 мъже, осем жени и четири деца, затворени в пренаселен хладилен камион край границата с Унгария през август 2015 г., предизвика негодувание и хвърли светлина върху съдбата на мигрантите и бежанците, намиращи се в ръцете на трафиканти.

Подсъдимите – десетима българи, един афганистанец и ливанец, са обвинени в трафик на хора и мъчение. Четирима са обвинени и в „убийство, извършено по особено жесток начин“ и са заплашени от доживотен затвор. Сред тях е и 26-годишният шофьор на камиона, българинът Ивайло С.

Всички обвиняеми са в ареста от близо две години, с изключение на един човек, който е в неизвестност, но ще бъде съден задочно. Очаква се решението на съда да стане известно до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама