Бойко Борисов: Европа трябва да затвори плътно границите си за бежанците

17:48, 22 юни 17 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е на една позиция с Австрия по въпроса за бежанците. Премиерът Бойко Борисов заяви преди да влезе в Европейския съвет пред микрофоните на българските медии, че релокацията на бежанци не работи. Той смята, че най-ефективно е да се затворят всички граници на Европа, и да се гарантира зона за сигурност в Сирия и в Либия по протежение на турската граница, където да се държат бежанците. Това предаде БГНЕС.

Тези хора, които подлежат на релокация, те не искат да стоят в държавите, в които ще бъдат релоцирани. Аз дадох пример, че ние имаме вече хора, които са задържани по 20, по 30 пъти на българо-сръбската граница. Сега вече не се смята за ерес, всички ме подкрепиха, че зоната за сигурност, ако се изнесе на територията, където са проблемните места, ще е много по-спокойно за всички. Затварянето плътно на границите на ЕС, включително и на Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще ни излезе много по-евтино от това, което напоследък се случва в Европа.

В дневния ред на Съвета е сформирането на европейски фонд за съвместни инвестиции във въоръжаване на ЕС чрез съвместни обществени поръчки и нови научно изследователски програми. По този повод Борисов заяви, че за него „най-прагматичното решение е колективната отбрана и колективното членство на ЕС в НАТО. Тогава като колективно членство с парите, които разполагат всички държави, да се прецени на кого му трябват повече самолети или кораби. Както ние сме на Черно море, ни трябват повече кораби. Това би излязло хиляди пъти по евтино за това милитаризиране”, каза той и подчерта, че надпреварата във въоръжаването води до „изключително лош начин“ на живот на хората.

За Брекзит Борисов подчерта, че „колкото повече идва, а за жалост и през нашето председателство ще се говори най-много за Брекзит, някак си толкова ми се иска да не се случи“. Борисов подчерта, че това ще донесе много поражения и за Великобритания, и за страните на ЕС.

Това може да има много големи последствия не само за ЕС, но и за Великобритания. Един развод никога не е хубав”, заяви Борисов.

„Орбан направи преди няколко дни силно изказване и подчерта, че споразумението с Турция ни дава много предимства. Затварянето на границите на ЕС плътно, каквито и усилия да ни струва, ще е пъти по-евтино от това, което в последствие може да се случи в Европа. Това, което преди се приемаше като ерес – зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, дори да плащаме, ще е в много пъти по-малко отколкото, ако е на територията на Европа с целия ужас, който видях в Брюксел – навсякъде армии, бронирани камиони, картечници в сърцето на Европа”, каза премиерът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама