Макрон: Свалянето на Асад вече не е приоритет в сирийския конфликт

16:08, 22 юни 17 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция вече не разглежда свалянето на сирийския президент Башар Асад като приоритет в сирийския конфликт. Това заяви френският държавен глава Еманюел Макрон, цитиран от БГНЕС, с което за първи път обяви официално подобна позиция на Париж.

По думите на президента, вместо свалянето на Асад, приоритет трябва да бъде борбата с джихадисти като групировката „Ислямска държава“.

„Реалната промяна, която направих по този въпрос, е, че не обявих свалянето на Башар Асад за условие... тъй като никой не ме е запознал с неговия законен наследник“, каза Макрон в интервю с няколко европейски вестника, включително британския „Гардиън“, испанския „Ел паис“ и германския „Зюддойче Цайтунг“.

Макрон заяви, че сега по отношение на Сирия съществуват два основни приоритета. „Моята линия е ясна – първо, тотална борба срещу терористичните групи. Те са нашите врагове... Нуждаем се от сътрудничеството на всеки, за да се отървем от тях, най-вече на Русия“, каза президентът. Той добави също, че според него е необходимо съставянето на политическа и дипломатическа пътна карта.

По думите му международната общност е допуснала „колективна грешка“, мислейки, че конфликта може да бъде решен „само с военна сила“.

Той обаче повтори своето предупреждение, че използването на химическо оръжие и нарушаване на границите на създадения хуманитарен коридор са „червени линии“, които не трябва да бъдат преминавани, както и че Франция е готова да действа сама, ако те бъдат прекрачени.

Франция е една от западните държави, които бяха най-гръмогласни по отношение на необходимостта Асад да бъде свален от власт в началото на конфликта, който продължава от 2011 г. и вече е отнел живота на над 320 000 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама