„Шпигел“: Германия е подслушвала Белия дом в продължение на години

15:15, 22 юни 17 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската служба за външно разузнаване с години е подслушвала редица политически и икономически цели в САЩ, в това число и Белия дом, съобщава в свое разследване германския седмичник „Шпигел“, цитиран от БГНЕС.

Списанието съобщава, че е видяло документи, според които разузнавателната служба има списък с близо 4000 т. нар. „подбрани ключови думи“ за наблюдение в периода 1998 г. - 2006 г. Сред тях са телефонни номера, факсове и имейл адреси в Белия дом, както и такива на държавни секретари и министри на финансите.

Сред другите цели за шпионаж на ведомството са както военни обекти като военновъздушните и военноморските сили, така и космическата агенция НАСА и неправителствената организация „Хюмън райтс уоч“. Според „Шпигел“ шпионирани са също и редица чуждестранни посолства и международни организации като Международния валутен фонд (МВФ).

От германската служба за външно разузнаване отказаха да коментират разследването на изданието.

Германските власти реагираха остро, когато благодарение на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, през 2013 г. стана ясно, че американски служби са шпионирали масово редица международни лидери, в това число и канцлера Ангела Меркел. В рамките на разкритията на Сноудън също така беше оповестено, че германското разузнаване също така е помогнало на АНС да шпионира и европейски граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама