МРРБ: БСП шест години не се е възползвала от възможността да стане собственик на паметника „Бузлуджа“

15:08, 22 юни 17 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП шест години не се е възползвала от предоставената й през 2011 г. с решение на Министерския съвет възможност да стане собственик на паметника „Бузлуджа“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Снимка: БГНЕС

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се срещна по негова покана с председателя на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателя Кирил Добрев, за да обсъдят възможностите за предоставяне на паметника, съобщиха от МРРБ.

През годините до ръководството на партията в различните му състави, включително до Корнелия Нинова, са били изпращани пет писмени покани за довършване на процедурата по прехвърляне на собствеността, каза пред журналисти след срещата министър Нанков. Три от писмата са били от областния управител на област Стара Загора, на чиято територия се намира комплексът, и две - от МРРБ, но от БСП не са предприели необходимите стъпки за подписване на договор за прехвърляне на собствеността.

Промени в Закона за държавната собственост от месец февруари т.г. вече допускат безвъзмездното придобиване на държавни имоти само в полза на общини за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение, добави министърът. И посочи, че към днешна дата това прави невъзможно финализирането на процедурата във вида, в който е започнала през 2011 г.

На ръководството на партията са предложени различни варианти за приключване на процедурата по предоставяне на Дом – паметник комплекс връх „Бузлуджа“. БСП може да получи безвъзмездно право на ползване върху него за срок до 10 години, като това дава право и на реализиране на инвестиционни проекти, така че партията да може да рехабилитира и поддържа паметника. Другите форми касаят възмездно предоставяне, като това може да стане чрез покупко-продажба след провеждане на тръжна процедура или отдаване под наем.

МРРБ ще съдейства, ако от страна на БСП бъде заявено желание за осъществяването на някоя от възможните процедури, увери министър Нанков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама