БСП предлага еднократната помощ от 250 лв. до четвърти клас

11:41, 22 юни 17 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 БСП предлага еднократната помощ от 250 лeвa за I-ви клас да обхваща всички до IV-и клас, предаде БГНЕС.

„Днес внасяме промени в Закона за семейните помощи за деца. Бедността и социалното разслоение в обществото ни е факт. Мерките, които БСП предлага са: досега децата получаваха само 250 лв. еднократна помощ в първи клас. Но, децата ходят на училище и във втори, трети, четвърти клас. Затова искаме да помогнем на тези семейства, да могат да изпращат по-спокойно децата си училище. Тези помощи да бъдат осигурени за втори, трети и четвърти класове. Затова внасяме тези промени в закона. Помощите от 250 лв., които се дават еднократно за началото на учебната година, да не бъдат само за първокласниците, а да бъдат и за всички в основното образование. Средствата необходими за това са около 30 млн. лв. годишно”, обясни Анелия Клисарова от БСП.

Близо 22% от населението живее под прага на минимум. 2% от децата в България нямат място вкъщи, където да седнат да учат. 36% от децата нямат възможност да си купят дори една книга годишно, с изключение на учебните пособия, които получават безплатно. 41% нямат възможност да участват в платени екскурзии или други платени мероприятия. 40% от децата не могат да си купят втори чифт обувки. 31% от децата не могат да си позволят плод или зеленчук поне един път на ден.

„Това са страшни факти. Близо 6000 деца са отпаднали от образователната система между първи и четвърти клас заради социални причини. Няма нужда от анализи, трябва да вземем бързи и своевременни мерки”, категорична бе Клисарова.

От своя страна Георги Гьоков изтъкна, че на фона на всички замразени социални плащания до момента, откакто управлява ГЕРБ, това е едно добро предложение. „Трябва да се подпомагат семейства, които са в по-неравностойно положение от останалите. Ако трябва да има подоходен критерий е възможно да разгледаме въпроса какъв да е той и дали е редно да се увеличи малко нагоре. Семействата, които са под този подоходен критерий получават тази еднократна помощ“, заяви депутатът от БСП.

„Българските семейства с това предложение ще могат да посрещат по-спокойни първия учебен ден. Нямам много надежди от мнозинството за подкрепа, но ще настояваме, защото това са нормални неща и с увеличаването на нужните средства за живот, е редно да се увеличат и социалните помощи“, смята още депутатът от левицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама