Парламентът прие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

10:41, 22 юни 17 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) на първо четене, предаде БГНЕС.

За гласуваха 102 депутати, против бяха 80 и трима се въздържаха.

С промяната се въвеждат правилата на Директива (ЕС) 2015/2376) на Съвета от 8 декември 2015 г. за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, наричана по-нататък „Директива (ЕС) 2015/2376)”.

Основна цел на предложението за промяна на ДОПК във връзка с Директива (ЕС) 2015/2376) е засилване на ефективността на административното сътрудничество между данъчните администрации чрез разширяване обхвата на автоматичния обмен на информация, като се създават правила за обмен на информация относно предварителните трансгранични данъчни становища и предварителните споразумения за ценообразуване, издавани в държавите членки.

Правилата, въведени с Директива (ЕС) 2015/2376), имат съществено значение за засилване на борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране и са в синхрон с няколко взаимнодопълващи се инициативи на Европейския съюз, свързани с мерките за данъчна прозрачност. Свиването на данъчната основа намалява значително националните данъчни приходи, което възпрепятства прилагането на благоприятстващи растежа данъчни политики в държавите членки.

Въвеждането на правилата на Директива (ЕС) 2015/2376 е от съществено значение и поради това, че по-голямата прозрачност относно издаваните от държавите членки данъчни становища ще стимулира справедливата конкуренция в областта на данъчното облагане. От своя страна, предварителните споразумения за ценообразуване са ефективна мярка за намаляване на рисковете, свързани с трансферното ценообразуване, и предотвратяване укриването на данъци.

В съответствие с изискванията на директивата в ДОПК се създават правила, съгласно които по реда на автоматичния обмен изпълнителният директор на Националната агенция за приходите следва да обменя с компетентните органи на държавите - членки на Европейския съюз, и с Европейската комисия информация за предварителни трансгранични данъчни становища и предварителни споразумения за ценообразуване.

В мотивите е записано още, че обменът на информацията, включена в отчета по държави, ще позволи на данъчните администрации в различните държави да предприемат мерки срещу вредните данъчни практики и да идентифицират лицата (предприятията), които изкуствено прехвърлят значителна част от печалбите си към юрисдикции с по-благоприятни данъчни режими.

По време на дебатите Георги Търновалийски от БСП заяви, че партията няма да подкрепи промените в ДОПК, тъй като те били направени в грубо потъпкване на Закона за нормативните актове. „Това е грубо потъпкване на Закона за нормативните актове и поради тази причина, няма да подкрепим предложените промени в ДОПК. Не са преодолени неясноти и евентуални противоречия в правоприлагането с този законопроект. Промените създават предпоставки за административен натиск и произвол”, посочи още Георги Търновалийски.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Владислав Николов посочи, че с промените в ДОПК се цели да се усложни продаването на предприятията с данъчни задължения, които носят големи липси на бюджета. По този начин, според Николов, се защитава фискът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама