Борисов: За България е важно да си гарантира външната граница

09:27, 22 юни 17 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Имаме голяма амбиция да сме в чакалнята на еврозоната. Това гарантира на държавата, че няма да изпадне на втора, трета или пета скорост", каза премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия, цитирана от БГНЕС.

"Бяхте свидетели, че отношенията между ЕС и Турция се влошиха, не знам да е имало такива тежки думи и заплахи досега във всички посоки. Нашите пътувания в Париж и Берлин имат друг смисъл и стойност, обаче. Предстои ни председателство. Европа е в състояние на Брекзита на Великобритания, ежедневно там им се случват лоши неща, но добре, че английската нация е силна. Днес и утре на съвета в Брюксел имам среща с немските концерни и с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, много надежди възлагаме на тези срещи", подчерта Борисов.

"Не случайно започнах с това, че като мина референдумът в Турция, нещата се успокояват вече. Хората по време на избори лудват, започват да говорят какви ли не неща. Турската икономика е много свързана с европейската икономика. А за България е важно да си гарантира външната граница. Двуредова, петредова - каквато и да е ограда, щом е ограда, тя се преодолява, безспорно. Каквото и да правиш на 200 км територия, няма как да се ограничи минаването. Нашето съоръжение е за да подпре ако дойде голям бежански поток, да помогне на граничарите и жандармеристите. Сега като се сложат новите термокамери, цялата ограда ще бъде с датчици, ще има нови джипове и т. н., ще стане доста модерно съоръжение", коментира Борисов.

"Докато беше мандатът на БСП що не смениха камерите, запита Борисов. Елена Йончева е права – проспани са толкова години по време на техни управления. Ако са се правили ремонтите тогава, сега щеше да има повече пари за пенсии. Нали искаме да сме кристално чисти. Като има съмнения и обвинения, отива се в съда и се доказва дали е виновен някой или не. Ако се върнем назад кой е прав и кой крив – нищо няма да стане", добави премиерът.

"ГЕРБ е гарант за етническа толерантност в България, така че нямаме притеснения по тази тема. В сравнение с Турция, ние работим в спартански условия. На мен ми се иска да си живея в Банкя. Отстрани не бих им завидял никога. Защото огромно напрежение витае там в Турция. Най-важното е като си легнеш да ти е чиста съвестта. Има и друга истина – тяхната истина. Започнаха да разказват как са ги гонили по мостовете, как са ги целили с ракети по време на преврата", разказа още Борисов за посещението си при Ердоган.

"В държавите с режими, с военно положение, те притискат медиите, а тук имате такава огромна свобода. Кой дори би могъл да си помисли дори забележка да направи. В България няма шанс нещо да не излезе, няма шанс нещо да се скрие", убеден е Борисов.

Във връзка с това да се намали броят на документите, които гражданите подават, Борисов каза, че ГЕРБ са добри в метрото и магистралите, „но кое дразни и мъчи хората”? Опитахме се да влезем в техния бит. Направихме някои проверки. Опитът ни показва, че хората оценяват направеното. Оказва се, че огромният процент от кадастрите са готови и могат да работят по електронен път. Между данъчните и общините се оказа, че всичко е наред, но не е рекламирано и не е обяснено. Казал съм всеки случай да се използва и да се напомня на хората какво могат да си свършат. Който забележа, че това не го е прегърнал като идея и ще има промени в правителството, заяви Борисов. Значи администрацията или ще си върши работата, или си заминава.

Във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев, Борисов коментира, че неслучайно е започнал съвместната им пресконференция с думите: „Помогни си сам и ще ти помогне и Господ”. Ако Македония и македонският народ искат да отидат в НАТО и ЕС, техните елити трябва да вървят напред. Ние сме готови да оказваме поискана помощ, ако има такава. И сме най-добронамерени, всичко зависи от техния политически елит. След като се подпише такъв договор за добросъседство, той отива за ратифициране в местните парламенти.

"В историята ясно е казано кой кой е. Важен е поклонът пред цар Самуил, а отдолу под паметника какво пише, историците могат да си спорят много. На 2 август съм обещал, че ще отида в Македония", каза Борисов.

"За съдебната реформа, Борисов коментира, че мечтата, която са имали съдиите сами да избират своето ръководство, мажоритарно, онлайн, вече е осъществена. „Съдиите избраха мажоритарно, всеки съдия пише кой иска да го представлява, какво по-прозрачно, демократично и по-добро от това. Надеждата ми за новия ВСС е огромна”, подчерта още премиерът. Най-исках съдиите сами да избират своите представители, щастлив съм, че това е факт", отбеляза още Борисов.

"Във връзка с 80-ата годишнина на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, Борисов коментира, че той е изключителен човек. „Възнамеряваме да го поканим в съвет на старейшините за председателството ни в Европа. Има хора, които го провалиха с безумията си, които правеха”, уточни Борисов.

"По темата за София прайд, Борисов каза, че първите разрешения за София прайд той ги е издал, когато е бил кмет. „Ние сме в отлични отношения с тях. Това вече е прието в света, на Балканите по-трудно влиза. Работим си, помагаме си и се уважаваме. Но аз няма да отида на такъв парад. Нито трябва толкова да се парадира. Вече никой не се впечатлява, за преследване пък е абсурд. Нито в едната посока, нито в другата трябва да се прекалява. Не е нужно нито едните, нито другите да натрапват своето мнение на останалите”, коментира още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама