Русия и Бразилия засилват стратегическия диалог

20:35, 21 юни 17 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Владимир Путин и бразилският му колега Мишел Темер подписаха съвместно заявление за стратегически външнополитически диалог, предаде БГНЕС.

Това стана след преговорите между двамата държавници в Москва. В документа се изтъква, че лидерите „взеха решение за укрепване на стратегическия диалог между двете страни по въпросите на външната политика". Русия и Бразилия ще полагат усилия за създаването на по-справедлива демократична и многополюсна система на международните отношения, базирана на централната роля на ООН, върховенството на международното право и на колективните начала", подчерта се в заявлението на Путин и Темер. Двете страни подчертаха също важността на усилията за реформирането на ООН.

В тази връзка Путин заяви, че Русия и Бразилия ще координират по-активно външнополитическите си усилия в борба със съвременните предизвикателства и заплахи като тероризма, в подкрепа на сигурността, неразпространение и контрола над въоръженията.

Двете страни се обявиха за по-бързо намиране на политически решение на конфликта в Сирия, като се зачита целостта на страната и законните стремежи на сирийския народ. Те приветстваха инициативата със създаването на зоните за деескалация в Сирия.

В интервю за ТАСС бразилският президент каза, че на срещите си с Путин и премиера Дмитрий Медведев се обсъждала и подготовката на споразумението за сътрудничество между Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР) и Евроазиатския икономически съюз (ЕврАзЕС). „През юли Бразилия ще поеме председателството на МЕРКОСУР, ще се постараем да направим всичко зависещо от нас, за да придвижим напред подготовката на споразумението за сътрудничество“ между МЕРКОСУР и ЕврАзЕС", изтъкна Мишер Темер.

Той добави, че до края на годината предвижда още де срещи с Владимир Путин – и двете на многостранни форуми. Бразилия се интересува от задълбочаване на космическото сътрудничество с Русия и от закупуването на 12 руски вертолета, стана ясно още разговорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама