ВМРО-ДПМНЕ обезпокоени от бъдещия договор с България

17:59, 21 юни 17 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонската партия ВМРО-ДПМНЕ е загрижена от намерението на премиера Зоран Заев за подписването на договор с България, предаде БГНЕС.

Това заяви на пресконференция нейният представител Трайко Веляновски. Той добави, че партията внимателно ще проучи съдържанието на договора, който Зоран Заев се съгласява да подпише.

По думите му партията е разтревожена от посланието на Зоран Заев в София, че Македония затваряла глава от историята на национализма и омразата. „Крайно грозно и неприлично е да обвиниш собствения си народ за разпространяване на национализъм и омраза. Македонецът никога не е бил, нито националист, нито разпространява омраза. ВМРО-ДПМНЕ е изключително обезпокоена от липсата на прозрачност и от лекотата, с която Заев подходи за един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България. Този въпрос нарушават идентичността и историята на македонския народ“, смята Веляноски и партията му. По думите му лекомислено е без сериозен анализ и без широки консултации да се обяви подписването на договора, по който експерти работиха дълго време и имаше много открити въпроси, по които двете страни не могат да намерят общ език“.

Веляноски изтъкна, че Македония има собствена история и изключително опасно да се говори за "обща история", защото излиза, че „македонският народ в миналото не е имал своя история и дали е Заев наясно колко са опасни такива тези?

Вторият въпрос, който също е бил спънка, според Веляноски е въпросът за ненамеса във вътрешните отношения на държавите, а България е настоявала в договора това задължение да бъде валидно само за Република Македония.

Третият спорен въпрос е бил за езиците, на които да се подпише договорът.

"ВМРО-ДПМНЕ настоял и ще настоява, че македонският език трябва да бъде изрично посочен“, а не да се прилагат хватки от типа „език посочен в Конституцията“, изтъкна Веляноски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама