Цачева: Без анонимни сигнали в проекта на антикорупционния закон

17:46, 21 юни 17 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намеренията са ни през есенната сесия, през септември, проектът на антикорупционния закон, чрез правителството вече да бъде в Народното събрание, където ще се случат дебатитепо него, така че до края на тази календарна година да имаме действащо антикорупционно законодателство.

Това каза правосъдният министър Цецка Цачева, предаде БГНЕС.

Антикорупционният закон в момента се работи в МП с участието на максимално широк кръг заинтересовани институции, НПО-та, граждани, така че да има закон, който да бъде гласуван в НС с широка подкрепа. Сроковете за това кога да бъде готов проектът на антикорупционния закон е края на юли.

„При изработването му ще се ползва вече това, което имаме като текстове от предходните два законопроекта. Два са моментите, в които няма да съдържат част от предходни разпоредби, а това са относно анонимните сигнали и т. нар. обратна тежест на доказване", каза Цачева. тя обаче е категорична, че "ще има възможност на всеки един гражданин, който разполага с факти, с информация за корупционни практики свободно те да бъдат поставени на единия орган, който трябва да бъде създаден с този закон”.

„Без анонимни сигнали, всеки гражданин свободно ще има възможност, поне такива са моите виждания, на екипа на министерството, надявам се така да бъде прието и в работната група, всеки един гражданин, който разполага с такива данни, с факти да може спокойно да ги предостави на органа за проверка на обстоятелствата, които се твърдят в сигнала”, обясни Цачева.

Министърът на правосъдието днес се срещна с президента Румен Радев по негова покана като част от срещите, които той проведе вече с представителите на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама