Висока оценка за ролята на ДПС и предложение за европейски дебат за състоянието на демокрацията в България

17:34, 21 юни 17 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В първия ден на визитата си в европейската столица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе срещи с лидера на АЛДЕ-партията Ханс Ван Баален и зам.-председателя на Европейския парламент Александър Граф Ламсдорф, съобщиха от партийния пресцентър.

Състоянието на демокрацията в България да бъде поставено за дебат пред Европарламента, коментираха на среща председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Александър Граф Ламсдорф, заместник-председател на ЕП.

На срещата в Брюксел присъства и Илхан Кючюк, евродепутат и зам.-председател на АЛДЕ партията, предаде БГНЕС.

Темата на срещата беше състоянието, в което се намира демокрацията в България.

В своето изложение председателят на ДПС Карадайъ подчерта, че управленският формат в България не е приемлив за ДПС, защото той вреди на демократичните устои на страната и подкопава демократичните стандарти на ЕС. Тежка заблуда е да се очаква, че ГЕРБ може да "озапти" крайния национализъм, заяви председателят.

Граф Ламсдорф показа информираност за случващото се в България, като изрази готовност въпроса за състоянието на демокрацията да бъде поставен на дебат в пленарната зала на ЕП. Не може ЕНП и Европа да си затваря очите пред случващото се в европейска България, заключи зам-председателят на ЕП. В края на разговора Карадайъ пожела успех на Свободната демократическа партия (FDP) - дългогодишен партньор на ДПС, на предстоящите избори в Германия през септември.

По-късно лидерът на ДПС проведе работна среща с Ханс Ван Баален - председател на АЛДЕ. На срещата присъстваха и евродепутатите от ДПС Илхан Кючюк и Неджми Али. На срещата отново беше коментирана формулата на управление, чрез която крайният национализъм получи пълен достъп до властта в България. Карадайъ подчерта, че на дневен ред остава въпросът с това, дали може и трябва да се допусне толерирането на участие в управлението на партии, които отричат универсалните човешки ценности. Този въпрос е на дневен ред пред ЕС, заяви Карадайъ. Той прогнозира, че именно тези партии, които залагат на отрицанието като политики, ще бъдат първите, които ще напуснат коалицията, управлявана от Бойко Борисов.

ДПС е партия, на която може да се разчита. Вие играете значима роля в АЛДЕ групата, АЛДЕ партията, както и на Балканите, заради уникалния български етнически модел, заяви лидерът на АЛДЕ Ван Баален.

Мустафа Карадайъ покани Ханс Ван Баален на предстоящия конгрес на LYMEC в София в периода 13-15 октомври

В рамките на визитата на Карадайъ му предстои среща и с председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Джани Питела.

Мустафа Карадайъ е в Брюксел за да участва в срещата на върха на либералите в Европа, която ще се проведе на 22 юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама