Политолог: Престолонаследникът Салман вече е монарх, скоро ще му дадат и короната

17:08, 21 юни 17 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитският крал Салман ал Сауд ще трябва да отиде на нетипична за него стъпка и приживе да предаде властта на сина си Мохамед бен Салман, който по-рано днес бе назначен за престолонаследник, предаде БГНЕС.

Такова мнение сподели пред ТАСС египетския политолог Халед Рифаат, директор на Центъра за политически изследвания "Тиба".

„Това решение го очакваме повече от година, всички знаехме, че той ще стане наследник, започна експертът. Аз и много мои колеги смятаме, че действащият монарх ще поиска да предаде приживе и по мирен начин властта на своя син. Най-вероятно е скоро кралят да каже, че е уморен и напуска управлението, защото иначе, ако не направи това, вътре в кралството ще започнат големи проблеми“.

Рифаат смята, че Мохамед бен Салман вече държи кормилото на управлението: „Днес той вече е монарх, но без корона“. Политологът посочва, че младият наследник "има свой екип“. „Няма никакво съмнение, че скоро неговите хора ще сменят хората на бащата“, убеден е той.

Що се отнася до регионалните аспекти от кралската рокада, експертът е убеден, че „тази стъпка е предприета в рамките на план за прекрояването“ на Персийския и като цяло Близкоизточния регион. „Създава се сунитски фронт срещу шиитския - Иран, Ирак, Сирия, "Хезбола" и хуситие (йеменските метежници). Всичко показва, че се задава конфликт между тях, при който сунитите ще бъдат ръководени от Мохамед бен Салман и Мохамед бен Заид Ал Нахаян (наследникът на трона в Абу-Даби)". Събеседникът не се съмнява, че Саудитска Арабия ще работи за сближаване с Израел и разрешаването на съществуващите с него проблеми, защото „на сунитите им е необходимо той (Израел) да застане на тяхна страна“.

Кризата с Катар е част от веригата събития, протичащи в региона. „Катар е единствената държава, която е в добри отношения с Иран. Налице е открит конфликт между Саудитска Арабия и Иран, който се опитват да представят като междурелигиозна борба. На практика обаче това е борба за власт, територия и влияние“, убеден е египетският политолог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама