Турска студентка ударена заради шортите й

16:41, 21 юни 17 / Свят 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция е скандализирана от случай в Истанбул, при който млад брадясал мъж нападна студентка в автобус, защото по време на религиозния празник Рамадан тя била по шорти, предаде БГНЕС.

Инцидентът бе заснет на видео и попадна в мрежата, предизвиквайки гневна реакция на турски активистки.

Кадрите по телевизията показват как 21-годишната студентка Асена Саглам е ударена по лицето от седящия й отзад мъж, който преди това я наскърбявал вербално заради шортите й. Той я ударил, докато минавал покрай нея, за да слезе през вратата в средата на автобуса. Студентката скокнала, двамата се вкопчили пред отворената врата, но мъжът я бутнал назад и слязъл. По-късно той бе задържан, но след разпит в полицията бе пуснат. Това предизвика нови протести. „Освобождаването на нападателя е заплаха за всички жени. Ще носим дрехи, каквито искаме. Няма да се откаже от нашите свободи“, написа в Туитър организацията за защита на жените We Will Stop Femicide Platform.

Заради широкия отзвук полицията издаде заповед за повторен арест на провинилия се, но все още не е ясно дали той наистина е арестуван.

Студентката разказа пред „Хюриет дейли“, че в момента, в който седнала в автобуса, мъжът започнала да я атакува устно, да й казва, че трябва да се облича съобразно Рамадана и трябва да се засрами от облеклото си. За да не го слуша, тя си сложила наушниците, но тогава той станал и я ударил толкова силно, че долната част на челюстта й се ударила в стъклото на автобусния прозорец.

Според цитираната организация тази година са убити 173 жени, които не спазвали „благоприличието“, а миналата година техният брой бе 328.

Противниците на президента Реджеп Ердоган го обвиняват, че извършва пълзящата ислямизация на Турция, подкопаваща светските принципи на държавата, включително и правата на жените, въведени навремето от създателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

На свой ред властта контрира, че разрешението жените да носят забрадки в университетите, училищата и дори в армията не нарушава правата на жените да се обличат както искат.

При подобен случай миналата година нападателят бе изправен пред съд, делото продължава и той може да бъде осъден на 9 години затвор, ако съдът признае вината му. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама