Воля иска видеозаснемане на целия изборен процес и мажоритарен избор без листи

15:25, 21 юни 17 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Воля иска въвеждане на мажоритарен избор без листи, видеозаснемане на целия изборен процес, запазване на районирането в 31 МИР-а, въвеждане на гласуване на втори тур. Това обяви лидерът на Воля Веселин Марешки по време на кръгла маса, относно промените в избирателната система, които партията му предлага, предаде БГНЕС.

Освен това от Воля искат всяка партия да има право да издигне брой кандидати до два пъти броя на мандатите.

Марешки обясни, че видеозаснемането ще се случва от запечатването на урната до отварянето. „Видеозаснемането няма да се случва в тъмната стая. Урната се запечатва и се снима от камерата, и няма нужда от стотици наблюдатели и застъпници, вкъщи от компютъра ще се следи всичко от камери“, разясни идеята си Веселин Марешки.

Той обясни, че Воля не е правила изчисления колко би струвал процесът на видеозаснемане на изборния процес, но въпреки това, според Марешки щяло да струва много по-евтино от машинното гласуване. „Когато някой открадне гласа ви, той краде бъдещето на децата ви. Искаме да има чистота на изборите и каквото реши избирателят да бъде това, а не каквото реши някой друг“, категоричен бе председателят на Воля.

„Искаме всеки човек да излиза и ако хората го харесват да бъде избран, и след това да носи лична отговорност за действията си. 31 си остават районите, няма проблем в тях всички кандидатите да бъдат изцяло мажоритарни. Ние не предлагаме пропорционални избраници. Ние продължаваме да държим на най-елементарното нещо-видеозаснемане на изборния процес. Тогава ще бъде ясно дали някой е драскал по бюлетините, например“, заяви Марешки.

„Партията има право да издига 30 мажоритарни кандидати и може да бъде част от парламента само, ако хората са гласували за него. Чудим се дали да бъде в два тура. По нашата система дори и малките формации, където имат качествен кандидат ще имат народен представител в тази област“, посочи Веселин Марешки.

„Не твърдим, че сме измислили най-хубавото и прагматично нещо и сме склонни на промени. Като например дали да се въвежда гласуване на втори тур. Трябва да се реши и вотът от чужбина. Българите да имат право да си избират кандидат, който познават, но и да гласуват по постоянен адрес и гласовете им да отиват там, където имат постоянен адрес. Не виждаме препъни камъни в този законопроект. За него никой не може да ни обвини, че сме направили нещо, което да бъде в наша полза“, категоричен бе лидерът на Воля.

На въпрос дали е склонен да подкрепи смесена избирателна система каквато искат от БСП искат, Марешки посочи – „ще подкрепим всеки законопроект, който повишава мажоритарността, която в момента е нула. Ако утре отхвърлят и нашия законопроект просто по инерция и ако има друг законопроект, който повишава мажоритарността, ще го подкрепим“, обясни Веселин Марешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама