Нено Димов поиска отсрочка за депонирането на отпадъците

12:33, 21 юни 17 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Нено Димов поиска дерогация (отлагане) за България по отношение на депонирането на отпадъците. Това стана на заседанието на Съвета на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург, съобщиха от МОСВ, цитирано от БГНЕС.

„Разпоредбите относно целите и дерогациите и предвидените механизми за гъвкавост са от ключово значение, за да осигурят плавен преход към рециклиращо общество и да минимизират риска от прилагането на методи за оползотворяване, стоящи по-ниско в йерархията за управление на отпадъците“, заяви на заседанието министър Димов. Според него на България е необходимо повече време, за да отговори на изискванията. Европейската комисия предлага свеждането на депонирането на отпадъците до 10% до 2030 г. Европейският парламент поиска по-строги мерки и намаляване на депонирането до 5% за същия период. Дерогация може да бъде постигната за период до 2040 г.

До 2023 г. в България се предвижда да влязат в експлоатация технологии и техника за рециклиране на отпадъци с капацитет 105 000 тона годишно. Допълнително ще бъде осигурен и капацитет за оползотворяване на битовите отпадъци от 180 000 тона на година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама