Зоран Заев: Очаквам сътрудничество с България във всяка област

11:29, 21 юни 17 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път - не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние. Това заяви на среща със журналисти македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

В Македония има сериозна обществена подкрепа за присъединяване към ЕС. Заев уточни, „е между двете страни е имало „дълъг период на хладни отношения - според мен по политически причини, който според мен вчера приключи“. На среща с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.

Заев изтъкна значението на реализирането на транспортния коридор №8, който ще премахне позитивните тенденции, които в момента са притежание на коридор №10 или север-юг, и ще открие перспективите за всякакъв вид икономическо сътрудничество. Това би помогнало за раздвижване бизнеса.

Макездонският премиер нееднократно подчерта значението на добрите позиции, които България има в Европейския съюз и изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония да получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС.

Македония се надява и на положителни крачки по проблема, който „Гърция го има с нашето име“. Заев отбеляза, че в Македония е имало разочарование от дългото поставяне на страната в чакалнята на ЕС. И изрази очакванията си страната му да получи поддръжка от съседите си – особено от тези, които са членки на НАТО и ЕС.

Заев изрази очакванията си за сътрудничество във всяка сфера между България и Македония: „Очаквам много спортни и културни прояви, увеличен брой търговски договори, което ще означава повишаване качеството на живота.“ Македонският премиер изрази значението на енергийния сектор на България за Македония – Скопие внася 40% от електричеството, от които голяма част идват от България.

Очаквайте подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама