Учени, сред които и българи, определиха откъде произхождат котките

08:23, 20 юни 17 / Любопитно 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международен екип учени от Белгия, България, Франция, Германия и САЩ са определили регионите, от които произхождат домашните котки. Тяхното проучване е публикувано в списание „ Nature Ecology and Evolution, съобщи Католическия университет Льовен в Белия, цитирани от БГНЕС.

Специалистите смятат, че съавременната котка се е появила практически едновременно в два региона, откъдето впоследствие се е разпространила на планетата. Първата група животни възниква в Югоизточна Азия през 4400 пр. н. е. и се е разпространила в Европа.

Втората популация е обитавала древен Египет и се е разпространила следвайки търговските маршрути, по-конкретно Средиземно море.

В Европа тези котки са се смесили с местни диви видове, което води до появата на множество породи. Например учените са доказали, че раираните котки се появяват през Средните векове, тъй като свързана с такава такава мутация окраска за пръв път възниква при древните домашни котки в Югоизточна Азия.

Авторите на изследването са стигнали до тези изводи, анализирайки ДНК на повече от 200 котки, обитаващи големи територии от Румъния до Ангола. Сред животните е имало както съвременни представители, така и породи, живели преди 9 000 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама