Омбудсманът Мая Манолова работи с родители на деца с увреждания по Закон за личната помощ, предаде БГНЕС.

„В момента работим с родители на деца с увреждания по Закон за личната помощ. „Не е нормално грижите за едно дете да се осъществяват на проектен принцип, от програма на програма, от проект, на проект. Не е нормално и децата над 18 години, които и след това остават деца, да нямат специална подкрепа от държавата. Готвим такива предложения”, заяви Мая Манолова.

Тя посочи, че не е спирала да участва в разработването на важни законопроекти, като закон за специализираните интернати. „Ще настоявам той да влезе в МС и НС и да бъде приет. Както и промените в Семейния кодекс, с които се урежда споделеното родителство. То е изключително важно за децата на разведени родители, които са непрекъсната жертва на родителски войни”, посочи Манолова.

Тя е категорична, че има нужда от институция, която да осъществява независим мониторинг на работата на останалите институции-за това до колко се съобразяват и се отнасят с уважение към правата на българските деца. „Докато няма такава специализирана институция, която да защитава правата на децата, според законодателството националният омбудсман е тази институция. Приела съм този законов ангажимент не просто като законов мандат, а като мисия и кауза за изпълнението, на която влагаме много усилия и професионализъм”, посочи омбудсманът.

Факт е, според Манолова, че в България ежедневно се нарушават правата н децата. „Има празнини в законодателството, има несъответствия между законите и практиките на отговорните институции. В най-уязвимо положение са децата от рисковите групи. За България основният проблем, който сме идентифицирали с моя екип, е бедността. Предвид факта, че една четвърт от българите живеят под прага на бедност, това се отразява с най-голяма сила на децата”, каза още Мая Манолова.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно