Омбудсманът работи с родители на деца с увреждания по Закон за личната помощ

16:59, 19 юни 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова работи с родители на деца с увреждания по Закон за личната помощ, предаде БГНЕС.

„В момента работим с родители на деца с увреждания по Закон за личната помощ. „Не е нормално грижите за едно дете да се осъществяват на проектен принцип, от програма на програма, от проект, на проект. Не е нормално и децата над 18 години, които и след това остават деца, да нямат специална подкрепа от държавата. Готвим такива предложения”, заяви Мая Манолова.

Тя посочи, че не е спирала да участва в разработването на важни законопроекти, като закон за специализираните интернати. „Ще настоявам той да влезе в МС и НС и да бъде приет. Както и промените в Семейния кодекс, с които се урежда споделеното родителство. То е изключително важно за децата на разведени родители, които са непрекъсната жертва на родителски войни”, посочи Манолова.

Тя е категорична, че има нужда от институция, която да осъществява независим мониторинг на работата на останалите институции-за това до колко се съобразяват и се отнасят с уважение към правата на българските деца. „Докато няма такава специализирана институция, която да защитава правата на децата, според законодателството националният омбудсман е тази институция. Приела съм този законов ангажимент не просто като законов мандат, а като мисия и кауза за изпълнението, на която влагаме много усилия и професионализъм”, посочи омбудсманът.

Факт е, според Манолова, че в България ежедневно се нарушават правата н децата. „Има празнини в законодателството, има несъответствия между законите и практиките на отговорните институции. В най-уязвимо положение са децата от рисковите групи. За България основният проблем, който сме идентифицирали с моя екип, е бедността. Предвид факта, че една четвърт от българите живеят под прага на бедност, това се отразява с най-голяма сила на децата”, каза още Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама