Закусвалня в Камбоджа държи нащрек клиентите с оризова каша „Пол Пот”

15:48, 19 юни 17 / Любопитно 25 633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камбоджанска закусвалня в провинция Сием Реап започна от днес да предлага рядка водниста оризова каша, каквато хората са били принудени да ядат по време на режима на Червените кхмери през 70-те години на миналия век, когато е извършена една от най-зловещите форми на геноцид през 20 век.

Собственикът на малката закусвалня Туон Тем казва, че е включил блудкавото ястие в менюто, за да напомня на сънародниците си за мрачното минало.

Близо 1,8 млн. души бяха избити през 1975-79 по време на оглавявания от Пол Пот ултракоминистически режим на Червените кхмери. Хората измираха в резултат на изтезания, при екзекуции, от болести и недояждане след слаба реколта.

49-годишният Тем казва, че е загубил 9 свои близки по време на кървавия режим и прави оризовата каша, за да разберат младите хора колко тежък е бил животът по време на камбоджанския комунизъм.

В закусвалнята се предлагат два варианта на оризова каша – съвременен с риба, зеленчуци и ориз, и кхмерски – с много вода и гарнитура от сол. Цената и на двете блюда е равна на 1,5 долара.

26-годишният клиент Чин Ка Монирот не е впечатлен от отблъскващото ядене, но смята, че заведението може да привлече младежи като предлага нещо различно.

Полицията също не обръща внимание на вкуса на ястието, но органите на реда посочват, че името на Пол Пот не може да се използва в менюто, защото той е бил брутален убиец.

Засега собственикът Тем не е премахнал наименованието на знаковото оризово ястие.

Салот Сар, известен повече като Пол Пот (Pol Pot, съкращение от Politique Potentielle, „потенциална политика“ на френски) е водач на Червените кхмери и министър-председател на Демократична Кампучия от 1976 до 1979 г.

Провежда агресивна политика на разселване на хора от градовете в провинцията, за да пречисти камбоджанския народ като стъпка към комунистическо бъдеще. Пречистването включва изтребването на интелектуалците и другите „буржоазни врагове“ и масово избиване на малцинствата През 1979 г. въвлича Камбоджа в катастрофална война с Виетнам, която води до падането на правителството на Червените кхмери. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама