Специалистът педиатър д-р Евгений Комаровски отговаря на читателско писмо пред Factroom.ru. Отговорът звучи доста странно. Публикуваме читателския въпрос и отговора на лекаря.

"Докторе, много ми е интересно вашето мнение. Аз живея в Европа и съм удивена от това, че тук никой не счита кока-колата за вредна, пият я всички по всяко време и дори твърдят, че тя помага при болки в стомаха. Какво мислите за това?"

Д-р Комаровски:

 

"Ако съдим по продължителността на живота (в Европа) и по тяхната детска смъртност, явно кока-колата не им влияе твърдо... Веднага ще отбележа, че нямам никакво желание да пиша за кока-колата, най-вече заради това, че всяко споменаване на търговската марка веднага предизвиква поток от писма. Ако кажеш, че това е добро - значи кока-кола те е купила, ако кажеш лошо - продал си се на пепси или на някоя друга лимонада.

И все пак аз не ви

 

ждам нищо лошо в кока-колата. Освен едно - огромното количество захар. Детето получава концентрирана енергия във вид на бързо усвоими въхлехидрати и тази енеригия трябва бързо да се изразходва. 

Безопасната консумация на кока-кола (както и на всяка друга сладка напитка) изисква две предварителни условия: първо, отсъствие на излишно тегло и второ, възможност за физическа активност.

При болест, при обезводняване, при повишен ацетон, при липса на друга възможност за пълноценно хранене детето няма да пострада от "концетрираната енергия във вид на лесно усвоими въглехидрати". Прахчетата за рехидратация са по-ефективни и безопасни, но ако детето отказва да пие полезното прахче, а предпочита кока-кола - защо не. 

За дете с повишено ниво на ацетон една навреме изпита чаша кока-кола може да се окаже точно лекарството, което му спестява болничния стационар и системите. Само трябва да се понапрегнем, да прочетем за същия този ацетон и да вземем мерки. Но като цяло не бива да се  прекалява. Създайте на детето условия да се занимава със спорт и нека си пие кока-кола. А родителите са точно за това - да ограничават детското "искам" със здрав разум." 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно