Вулкан в Камчатка изхвърли пепел на 15 км височина

01:56, 19 юни 17 / Любопитно 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вулканът Шивелуч в Камчатка изхвърли в понеделник пепел на височина 15 хиляди метра над морското равнище, след което в района на най-близкото населено място Уст-Камчатски започна да пада пепел.

Информацията е на ТАСС, която цитира местна служба за контрол върху вулканичната дейност към Института по вулканология и сеизмология в Далекоизточния клон на Руската академия на науките. Това предаде БГНЕС.

Вулканичното събитие е продължило около час, стълбът от пепел се е спуснал до 7 хиляди метра височина.

На 14 юни същият вулкан изхвърли пепел на височина 12 хиляди метра над морското равнище. Вулканични частици се разпространиха на 1000 км и покриха шест селища в Камчатка.

Възрастта на вулкана е около 70 хиляди години. Той е най-северният вулкан на полуостров Камчатка в руския Далечен изток. Височината му е над 3000 метра. Силните изригвания на Шивелуч се наблюдават повече от 2 века и той обикновено е под наблюдението на вулканолози, а в последно време го посещават и много любители на "вулканския" туризъм. През 2004-2005 година вулканът така се разбушува, че стихията намали височината на планината със 115 м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама