Ердоган: Да клеветиш страната си пред Запада не е журналистика

15:31, 18 юни 17 / Свят 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че журналистите водят клеветническа кампания и очернят имиджа на страната си пред Запада, и работят в полза на терористични организации, предаде БГНЕС.

„Има много западни организации, които постоянно пристигат у нас и повтарят едно и също за затворените журналисти. Когато ние отидем на посещение в чужбина, слушаме същото – че в Турция имало много журналисти в затвора. Според данните на правосъдното министерство към днешна дата зад решетките има 177 души, които се представят за журналисти. Сред тях един е съден за убийство, останалите са там заради връзките си с терористичните организации. Но за всичко това на Запада се поднася дезинформация и после ние ставаме обект на нападки. Официалните данни на министерството ли гледат, или вярват на лъжите на определени хора?“, запита държавният глава и лидер на управляващата партия.

Той подчерта, че няма никаква разлика между онези, които търсят новините с цел да подпомагат предателите, подчиняват текстовете, писалките си и вестникарските страници на терористичните групировки, и враговете, които грабват оръжието и отиват в планината. „Разбира се, че ще бъдат наказани и ще има санкции за партньорството им с терористите, за погазването на законите и за заплахата за националната ни сигурност. Няма страна по света, която да приеме, че огласяването на държавни тайни е журналистика, че фалшифицирането на истината е професионално задължение. Да водиш международна клеветническа кампания не е журналистика. Да слугуваш на ФЕТО /организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврата, бел. авт./ и да застрашаваш държавата, сигурността и развитието й, това е несъвместимо с журналистиката. Нека да бъдем реалисти“, призова Ердоган. И посочи, че периодът след опита за преврата от миналото лято е бил особено тежък тест за всички медии.

„За 40 години в политиката станах мишена на клеветническата кампания, водена както от нашите медии, така и от чуждестранните. Имаше период на натиск да закрием партията, на която сега съм лидер и която има мнозинство в парламента“, каза още Ердоган. Той акцентира на върховенството на закона и посочи, че няма недосегаеми, нито има безгранични свободи, дори и за него самия, а разчистването на сметките с хората на Гюлен не е приключило.

„Ясни са последствията от 15 юли, работата ни продължава и тя е огромна по мащаб. Вирусът е обхванал всички сектори и ние не можем да омаловажаваме този факт. Явно за да се стигне дотук сме имали пропуски, грешки, нещо не сме забелязвали. Но вече сме наясно и ще ликвидираме този вирус. Вие не сте длъжни да повтаряте онова, което казвам за моето правителство или за собствената си личност. Но едно нещо по-специално искам – да защитавате и най-малките интереси на нацията. За първото тримесечие на годината икономическият ръст е 5%, тенденцията е за нарастване на нивата, износът ще достигне 155 млрд. долара. Вашата задача е да поддържате високо самочувствието на народа. Искам да видя как вестниците и телевизиите насърчават това, а така и инвеститорите ще дойдат“, коментира Ердоган в дългото си слово пред представителите на медиите. Снощи той даде ифтар /благотворителна вечеря след залез слънце по време на мюсюлманския пост, бел. авт./ за специално подбрани издатели и журналисти, и отправи тежките си критики преди да ги нахрани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама