Втори тур на парламентарните избори във Франция

06:05, 18 юни 17 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция гласува днес на втория тур от парламентарните избори. Според прогнозите на социолозите движението „Напред, република“ на президента Еманюел Макрон може да спечели до 80% от местата в Националното събрание (долната камара на парламента). Това ще бъде най-голямото президентско мнозинство в историята на Петата република (от 1958 года). Това съобщи ТАСС.

Втора се очаква да бъде консервативната партия „Републиканци“. Заедно с някои по-малки сателитни партии тя може да спечели до 90 места. Трета се очертава да бъде Социалистическата партия с 20-30 места. Движението „Непокорена Франция“ на Меланшон може да извоюва 10-15 мандата. На дъното се очаква да бъде „Националния фронт“ на Мари льо Пен с до 5 места.

За вота ще отворят врати 67 000 избирателни участъка. Гласуването ще започне в 08:00 местно време (09:00 българско) и ще приключи в 20:00 местно време.

Право на глас имат 47 милиона избиратели. На първия тур гласува под половината електорат. Вотът в долната камара е мажоритарен, страната е разделена на 577 избирателни окръга, за избран се смята кандидатът, събрал най-много гласове в своя избирателен окръг. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама