Панов: Гласувах за връщане на нормалността във ВСС

13:22, 17 юни 17 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гласувах за връщане на нормалността във Висшия съдебен съвет. Гласувах за един ВСС, в който магистратите съдии и всички членове на ВСС да участват в процеса на възстановяване на доверието в съдебната система. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предаде БГНЕС.

Това са първите избори, в които един магистрат, в случая един съдия, има право на един глас. Много е важно колегите да упражнят това свое право. До този момент очевидно избирателната активност е висока. Вярвам, че най-важното - да се упражни правото на глас, ще бъде направено от нашите колеги магистрати-съдии, каза Панов.

На въпрос какво би казал на редовия съдия, до който са стигнали листчета, спускани отгоре, циркулярни писма на бланки с посочен кандидат, той заяви: “аз гласувах като съдия.

„Не съм гласувал като административен ръководител. Бих им казал да се доверят на съвестта си. Да се доверят на собствената преценка на всеки един от кандидатите, които са имали възможност в рамките на кампанията да ги запознаят с вижданията и концепциите си, които имат. Искам да пожелая успех на всички кандидати. Право на съдиите е упражнявайки вота си да направят избора, който са счели за необходимо“, каза Панов

Според него е важен не само този ден - 17 юни, важен е и 18 юни, защото от избора, който прокурорите са направили е станало ясно, че на първия тур е трудно да се избере победител. Затова той призова всички да бъдат активни на гласуването както днес, така и утре и да се доверят на съвестта си и на вътрешното си убеждение и преценка за всеки един от кандидатите.

Нямат място административните ръководители в този процес, още веднъж повтори Панов. Според него, когато всичко приключи трябва да се направи задължително задълбочен анализ от съдийската колегия на ВСС, а защо не и на пленума на ВСС, където всеки ще може да изрази своята позиция. В този момент, обаче, важното е колегите му да упражнят правото си на глас и да го направят свободно и независимо и без влияние на никого.

По темата за декларирането на доходите в Сметната палата, той обясни, че задължението за декларирането на доходите действително сочи, че публичността трябва да съществува. Тя съществува - подал съм декларация пред инспектората. Декларацията е публична и всеки, който иска, може да се запознае с нея.

Панов заяви също, че на сайта на Сметната палата има съобщение, което е в този смисъл, насочено към всички магистрати включително.

По темата с развитите болтове от автомобил, с който се движи Панов, той каза, че очаква да получи резултатите и да има данни за това какво е извършила тази проверка. Досега той и шофьорът му са дали обяснение в понеделник тази седмица е бил във Военно-окръжна прокуратура, където е дал своите обяснение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама