"Камбаната" на Недялко Славов с национална литературна награда "Христо Г. Данов"

19:26, 16 юни 17 / Култура 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В силна конкуренция с "Чамкория" на Милен Русков и "Последната територия" на Момчил Николов романът "Камбаната" на Недялко Славов спечели тази вечер наградата на името на Христо Г. Данов. Това е най- престижната национална литературна награда у нас, учредена през 1999 година, съобщи БГНЕС.

Церемонията се проведе в двора на къщата на патриарха на българското книгоиздаване и патрон на конкурса в Стария Пловдив. "Пред прага на Христо Г. Данов мога поне да кажа, че съм опитал нещо да направя за българската книга", каза писателят. Това е третата награда за романа, който претърпя четири издания за кратко време. Творецът каза, че пише нова книга и тя ще бъде скандална.

Проф. Анчо Калоянов бе отличен за цялостен принос в духовността.

В останалите категории бяха отличени Майа Разбойникова – Фратева - за превода на „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке - изд. „Колибри“, Христо Трендафилов за "Цар и век. Времето на Симеона", изд. УИ "Епископ Константин Преславски", Издателство "Фабер" в раздел "Хуманитаристика", Нов български университет в категория "Изкуство на книгата"за „Романтикът Димитър Добрович 1816-1905“ от Ружа Маринска. В категория "Литература за деца" бе награден Васил Сотиров за „Няма грешка, има смешка“ – изд. „Жанет 45“.

В категория "Книгоразпространение" златното бухалче получи Пламен Божилов, книжар от площад "Славейков", а за представяне на българската книга- Юрий Дачев за предаването си по БНТ 2 "Рецепта за култура". В категория "Библиотеки и библиотечно дело" наградата отиде в Регионална библиотека "Априлов- Палаузов" в Габрово, а сайтът за книги "Аз чета" спечели първото място в раздел " Електронно издание и нови технологии".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама