„БСП за България” внесе жалба в КС за безпринципни текстове от Закона за публичните финанси

15:25, 16 юни 17 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Внасяме жалба в Конститусионния съд срещу онези текстове от Закона за публичните финанси, които дават възможност на Министерския съвет, със свой акт, да променя бюджетните взаимоотношения държава-общини. Какво означава това – Министерският съвет, със свое постановление, да раздава пари на общини по неясни критерии и безпринципно, и в нарушение на закона, на Конституцията.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Търновалийски, заедно с депутати от левицата, при внасянето на жалба до Конституционния съд, с която се възразява срещу възможността МС, без решение на парламента, да разпределя средства за общините, съобщиха от БСП. Това съобщи БГНЕС.

Търновалийски обясни, че става въпрос за онези средства, които уж от излишъка, се раздават на общините за покриване на техни допълнителни разходи. „Това обикновено са общини, управлявани от мнозинства в общинските съвети от ГЕРБ и техни кметове”, обясни той.

Георги Търновалийски обясни, че текстовете са противоконституционни, защото с гласуваното миналата година, управляващите делигират правомощия на Министерски съвет, които са изключителни права на Народното събрание. „Отношенията държава-общини трябва да бъдат регулирани само със закон. Това изисква Българската Конституция”, подчерта той. Георги Търновалийски обяни също, че според Конституцията, бюджетите на общините са самостоятелни и не са част от държавния бюджет. „Става въпрос за публични средства, които са на всички нас, гражданите на страната. Това, че Министерство на финансите има практика да извършва нереално планиране на приходите, в резултат на което да има „уж” излишъци, които реално в края на годината ги няма, означава, че тези средства трябва да бъдат похарчени съобразно приоритетите на управляващото мнозинство. Това е в изключителните права на Народното събрание. Да не забравяме, че България е Конституционна република”, каза още Търновалийски.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама