Петкова: Само пълна либерализация на електроенергийния пазар ще постигне конкурентни цени на тока

11:45, 16 юни 17 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конкурентните цени на електрическата енергия както на едро, така и за крайните клиенти, е възможно да се постигне единствено при пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

„В ход е процесът по разработване и въвеждане на модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски енергиен пазар“, обясни ресорният министър.

„Предвижда се до 5-годишен преходен период за пълно отпадане на регулираните цени, през който те се коригират с компенсаторен механизъм. Министерството възприема основните цели в енергийната политика в ЕС - сигурност на енергийните доставки, конкурентоспособност и устойчивост“, обясни Теменужка Петкова. Тя посочи, че България вече шеста година изпълнява успешно Националния план за инвестиции и Министерството на енергетиката ежегодно отчита пред ЕК степента ѝ на изпълнение.

„Предстои изготвяне на интегриран национален план в областта на енергетиката и климата за периода 2021-2030 година с перспектива до 2050 година. Той трябва да осигури съответствие с дългосрочните цели на политиката на европейско национално равнище, ще определи насочеността на националните цели в областта на енергетиката“, изтъкна още Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама