Интелигентните градове се развиват умно

14:44, 15 юни 17 / Любопитно 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдив е един от интелигентните градове в страната, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БГНЕС.

Такива са и останалите 6 големи града, които получиха най- голямо финансиране по ОП "Регионално развитие". Понятието " интелигентен град" не е свързано с умствените способности на жителите му, а с баланса между различните видове растеж- икономически, социален, екологичен, културен.

Темата за интелигентните градове в Европа и тяхната роля в политиката на сближаване и възможностите за инвестиции от страна на ЕС в областта на устойчивото градско развитие се дискутира на двудневен семинар днес в Пловдив. В него участват още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма " Регионално развитие" Деница Николова. Тук е и Витория Алиата ди Вилафранка, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия.

58% са договорените средства по програма "Регионално развитие" досега, каза министър Нанков, 12% от договорените са изплатени, а от две седмици се извършва авансово разплащане по договорите с общините. Процесът там беше забавен на много места заради новата роля на общините в договорния процес. Пловдив беше първата община с одобрена инвестиционна програма. Общо средствата по тази програма са над 1 млрд 700 млн. С някои от бенефициентите, обаче, има проблеми и забавяне. Министър Нанков посочи за пример проекта за 163 млн лв за Спешната помощ, който включва модернизация на оборудване и помещения, на мобилния състав. Той каза, че е създал работна група, чиято роля е да ускори подготвянето на апликационната книга и формуляра за кандидатстване, така че те да бъдат готови до края на годината и проектът да започне да се реализира.

15 са пътните отсечки, които са заявени за ремонт в рамките на програмата "Региони в растеж", но само по три от тях започва работа още тази събота, по останалите вървят срокове след обжалване на тръжните процедури. Ще се ремонтират 16 километровата отсечка Разград- Търговище, пътя Добрич-Варна и Старо Оряхово- Гроздово, в южната част на Варненска област. 6 млн лв са предвидени за ремонт на магистрала Тракия в участъка Пловдив- Стара Загора, но дейностите ще започнат след края на летния сезон. Относно санирането, министър Нанков каза, че всичко е в ръцете на общините, защото министерството е осигурило средствата. Има първенци като Благоевград със 120 санирани сгради, в други, по-малки градове като Луковит са санирани всички отговарящи на изискванията сгради, а Пловдив в това отношение се забавя. Що се отнася до дефектите в санирането, министър Нанков каза, че те се отстраняват от фирмите- изпълнители за тяхна сметка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама