Чистите ръце пазят от летни вируси

14:40, 13 юни 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Препоръката за предпазване от т. нар. летни вируси и инфекции са чистите ръце, за това напомни акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от Института по микробиология при БАН, който даде пресконференция за летните вируси и инфекции, предаде  БГНЕС.

Най-големият проблем сред вирусните инфекции през летния сезон са ентеровирусите. Те са над 130 вируса, които имат особености, които трябва да се напомнят. Първо - те са изключително устойчиви в околната среда, каза акад. Ангел Гълъбов. Втората особеност е, че над 80 на 100 от причиняваните от тях инфекции са без симптоми.

„Каква е препоръката? Препоръката е - чистите ръце. Човек да си мие ръцете като се прибере вкъщи и да обучи децата си да си измият ръцете както трябва – най-щателно. Това е основното миене на ръцете със сапун”, каза специалистът. Второто, което той подчерта е – голямо внимание на местата за приготвяне на храни, плажовете, където се разнасят храни, например.

Той отговори отрицателно на въпроса дали очаква някаква епидемия това лято. „Проблемът е същият, който си го знаем всяка година”, каза експертът и посочи, че те имат такава особеност, че един и същи вирус в един и същи регион, може да причини различни клинични картини. Засега в болниците няма и поразени от ентеровируси. „Има отделни случаи на летен грип, както се казва, но по данни на министерството няма хора с тежки поражения”, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама