Министрите Ангелкова и Петров обсъдиха възможностите за здравен туризъм у нас

13:02, 13 юни 17 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. Двамата обсъдиха възможностите за практикуване на здравен туризъм в България.

Ангелкова посочи, че наличието на доказано полезни за здравето минерални извори е основа за развитието този сектор. По думите й практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да се съчетае ваканцията и това, което полезно за здравословното състояние на човека, съобщиха от МТ.

„България е една от най-атрактивните дестинации за подобен туризъм в Европа, за което спомагат отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух“, подчерта проф. Петров.

По време на срещата стана ясно, че стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове у нас са насочени към нуждите на пациента в сферата на здравния туризъм. Профилираните услуги в областта на белодробните, костните и кожните заболявания, както и балнео и СПА центровете имат за цел да спомогнат подобряването на общото физическо състояние на желаещите да се възползват от техните услуги. Примери за това са различните видове спа и масажи, минерални извори, билколечение, кални бани, грижи за състоянието на дихателните пътища, кожата, както и много други. Много балнеоложки курорти из цялата страна предлагат разнообразно специализирано професионално обслужване.

Двамата министри се обединиха около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените „здравни туристи“.

Министърът на туризма припомни, че основен приоритет в работата на ведомството остава въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-висок клас туристи. Тя припомни, че важна стъпка в тази посока бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“ към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама