С близо 300 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 39 общини ще реализират проекти за устойчива градска мобилност

12:34, 13 юни 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С близо 300 млн. лв. от управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. 39 общини ще могат да реализират проекти в подкрепа на устойчивата градска мобилност.

Това информира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в семинар на тема „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки – източник на атрактивност за територии и удовлетворение за гражданите“ в рамките на конкурса „Екообщина“, съобщиха от МРРБ.

Министърът посочи, че 14 от общините вече имат подадени проектни предложения, като София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен надграждат проектите от предходния програмен период.

Дейностите, които са заложени в подадените проектни предложения, включват: доставка на подвижен състав и зарядни станции, реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа, реконструкция на трамвайни трасета в столицата, изграждане на велоалеи и съоръжения за колоездене, изграждане на пешеходна зона, подлез и пасарелки, изграждане и надграждане на интелигентните транспортни системи, внедряване на интегрирана билетна система и системи за таксуване и контрол и други, поясни Николай Нанков.

Сред основните цели на проектите са подобряване на характеристиките на транспортните средства и постепенна замяна на остарелия парк, увеличаване скоростта и подобряване качеството на обслужване, подобряване пропускливостта на кръстовищата чрез внедряване на „умно“ управление на светофарите, насърчаване на мултимодална устойчива градска мобилност чрез създаване на възможности за алтернативни форми на транспорт и тяхното съчетаване, подчерта регионалният министър.

Той коментира, че основание за подкрепа на мерките за интегриран градски транспорт през настоящия програмен период са добрите резултати от предходния, когато с близо половин милиард лева са финансирани такива дейности в седемте най-големи града в страната. С тези средства са реализирани дейности, насочени към изграждане на високоскоростен, достъпен, природосъобразен, енергоспестяващ и удобен градски транспорт.

9 от 10 жители на ЕС смятат, че положението с трафика в тяхната зона на обитаване трябва да бъде оптимизирано, информира също министърът и посочи, че данните са резултат от проучване на „Евробарометър“. Концепцията за устойчива мобилност отива по-далеч от справянето с трафика и възможностите за транспортиране, подчерта той. Тя има и по-широко значение, което включва свързаността между регионите и достъпността и връзката на населените места с градските центрове, градското планиране и инфраструктура, темпа на икономическа активност и на живот на гражданите, допълни министърът. Градските зони са жизненоважни за конкурентостта и устойчивостта на европейската транспортна система, каза още Николай Нанков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама