Лекарство за диабет намалява риска от сърдечносъдови заболявания

01:51, 13 юни 17 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново лекарство за диабет, което понижава нивата на кръвна захар при диабет втори тип, като странично действие намалява риска от сърдечносъдови и бъбречни заболявания, сочат резултати от изследване. Това съобщи АФП.

То е проведено на повече от 10 000 пациенти от цялата страна и показва, че медикаментът canagliflozine /с търговско наименование Invokana / на фармацевтичната лаборатория Janssen, намалява с 33% риска диабетици, които го приемат, да имат проблем със сърцето. При тях рискът от тежка бъбречна недостатъчност намалява с 40%.

Окуражаващите резултати от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската асоциация за диабета, която се провежда тази седмица в Сан Диего, Калифорния.

Болестите на съдовете са най-честата причина за смъртността при хора, страдащи от диабет втори тип, но резултатите от това изследване показват, че canagliflozine не само намалява риска от сърдечно заболяване, но има и други благотворни въздействия като понижаване на кръвното налягане и загуба на тегло, казва проф. Брус Нийл от Института за световно здравеопазване в Австралия, който провежда изследването. Предстоят още проучвания върху този медикамент за евентуални негативни ефекти. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама