Караниколов: Приоритет е премахването на административната тежест за бизнеса

15:03, 07 юни 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премахване на административната тежест за бизнеса и гражданите. Защита на интереса на потребителите и подобряване на нормативната база.

Това са част от приоритетите на Министерство на икономиката, изброени от ресорния министър Емил Караниколов по време на изслушване в парламентарната комисия по икономика и туризъм, предаде БГНЕС.

Други приоритети са повишаване на конкурентоспособността и подкрепата за малките и средни предприятия, както и развитие на икономическите зони и на фирмите износителки, заяви Караниколов.

Приоритет на министерството е и повишаването на ефективността на дружествата с преобладаващо държавно участие, повишаване на ефективността на диалога с работодателските организации и синдикатите, както и изпълнение на задълженията ни като страна-членка на ЕС, заедно с успешното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

В Министерство на икономиката има работна група, която анализира всички административни услуги, които се представят от министерството и службите под неговата шапка. Има пет услуги които след анализа, премахват плащането по тях, защото таксите не са нормативно обосновани. Продължават проверките. Поели са ангажимент към бизнеса, че на 15 юни всички констатации ще бъдат предоставени на бизнеса и икономическата комисия в парламента за обсъждане, каза министърът.

Караниколов посочи също, че е важно външнотърговските аташета да бъдат представяни на парламентарната икономическа комисия, като те да казват как ще помагат на бизнеса. Министерството обмисля да направи и платформа за работната сила и бизнеса - на нея бизнесът ще може да вижда по региони каква работна сила и какъв бизнес има. Предвижда се и създаване на платформа за електронна търговия за продажба на държавни активи като, според министъра, е необходимо да има единна платформа за публични търгове с явно наддаване.

Караниколов иска да се направи и мониторинг на реките и язовирните стени. Той заяви, че индустриалните зони са били приоритет на всяко правителство. Има в момента няколко създадени такива зони, но критиката му към тях е, че не е изработена първо инфраструктурата, а след това инвеститорите да влязат в зоната.

Зоните във Видин и Стара Загора, както и в Бургас и Божурище са важни за него и той иска да ги доразвие. В момента се предвижда и зона в Кърджали и Смолян. Има дисбаланс в регионите и тези зони могат да изравнят нагоре затруднените региони, обясни министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама