Сметната палата организира конференция за финансовите инструменти на ЕС

13:38, 05 юни 17 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конференция „Финансови инструменти на ЕС – поуки и перспективи“ организират съвместно Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България, предаде БГНЕС.

Конференцията ще се проведе на 6 юни 2017 г., от 9.00 часа, в София хотел Балкан, зала „Роял 1“. Тя ще бъде официално открита от председателя на българската Сметна палата Цветан Цветков. Приветствие ще поднесе министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Основно изказване по темата „Изпълнение на бюджета на ЕС чрез финансови инструменти – поуки от програмния период 2007 – 2013 г.“ ще направи Илияна Иванова – член на Европейската сметна палата. Тома Дончев – директор на Дирекция „Развитие на одитната дейност“ на Сметната палата на РБ ще представи „Ролята на Сметната палата за ефективното използване на финансови инструменти на ЕС“. С изказвания ще участват Емил Караниколов – министър на икономиката, д-р Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК, и Стоян Ставрев, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

По темата „Бъдещето на финансовите инструменти в следващия програмен период“ ще говори Илияна Цанова - заместник-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции. В тази дискусия ще участват Маринела Петрова, заместник-министър на финансите, Нина Стоянова, подуправител на Българската народна банка, Валери Белчев, изпълнителен директор на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД, Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ ЕАД

Финансовите инструменти представляват механизъм за предоставяне на финансова помощ от бюджета на ЕС. Финансовата подкрепа, предоставена на крайните получатели чрез финансовите инструменти, може да бъде под формата на заеми, гаранции и инвестиции в дялово участие.

Европейската сметна палата е независимият външен одитор на ЕС, допринася за финансовото управление и действа като пазител на финансовите интереси на европейските граждани. Г-жа Илиана Иванова е българският представител в Европейската сметна палата и ръководител на одитен състав II, както и докладчик по финансовия одит на Европейския фонд за регионално развитие и на Европейския социален фонд и по редица специални одити на изпълнението на структурните политики (като например финансови инструменти и младежката заетост).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама