Пат Бюканън: Разпада ли се Западът?

07:34, 31 май 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

Когато президентският Еър форс 1 рулираше по пистата на военновъздушната база Сигонела в Сицилия, за да превози президента Доналд Тръмп, Атлантическият океан бе станал значително по-широк, отколкото когато летеше към Рияд.

В неделя в мюнхенска бирария Ангела Меркел потвърди това. Европа трябва да започне да се грижи за себе си, каза тя, "да вземем съдбата си в собствените си ръце... Времената, когато можехме да разчитаме напълно на другите, приключиха."

Опасенията на Меркел са разбираеми. Разводът може би предстои. По време на посещението си в НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия, Тръмп, както с думи, така и с езика на тялото, разкри мисленето си за това кои са приятели и кои са храненици.

Много преди да пристигне, Тръмп бе приветствал Брекзит, британското решение за напускане на ЕС и показа предпочитание към националистката Льо Пен във френските избори, спечелени от Еманюел Макрон.

Но когато става въпрос за лидери, Тръмп изглежда предпочита различен подход. Той е определи Владимир Путин като "силен държавник" и "много умен". В Рияд Тръмп обяви, че крал Салман е "мъдър човек." Той нарече китайския Си Цзинпин "велик човек" и приветства турския автократ Реджеп Тайип Ердоган в Овалния кабинет с думите: "За мен е голяма чест да сме заедно с вас".

Когато го посети египетският президент Абдел ал-Сиси, който е затворил и убил хиляди от „Мюсюлманското братство“, Тръмп каза: "Той е свършил фантастична работа в много трудна ситуация".

При телефонен разговор Тръмп похвали също президента на Филипините Родриго Дутерте, при когото наркодилъри биват разстрелвани на улицата, за "невероятна работа по проблема с наркотиците".

Тръмп дори оцени заслугите на Ким Чен Ун, 33-годишния диктатор на Северна Корея, когото описа като "доста умна бисквитка".

И ако Тръмп беше заснет от руснаците, широко усмихвайки се с външния министър Сергей Лавров, то неговият разговор с Меркел бе белязан от очевидно нежелание за ръкуване.

Но разногласията с Европа са по-дълбоки от стила на държане. Тръмп и държавният секретар Рекс Тилърсън посочиха, че при отношенията с чужди народи подкрепата на САЩ за демократичните норми и правата на човека сега ще отстъпят пред стратегическите интереси.

В Рияд Тръмп даде сигнал на краля на Бахрейн, който е сунит, че вече няма да му даваме инструкции как да се отнася към шиитското мнозинство в страната. Ние не сме "тук, за да лекуваме", уверил Тръмп арабските крале.

След това кралската полиция уби петима и рани десетки демонстранти край дома на шиитски духовник и арестува 286 от поддръжниците му.

По-голяма загриженост за Тръмп и Тилерсън е запазването на военноморската база в Персийския залив на 5-и американски флот в Бахрейн.

Тръмп също така клони към скептицизъм по отношение на заплахата от глобалното затопляне и обмисля оттеглянето от Парижкия договор за климата, олицетворение на международната екологична политика.

В Брюксел Тръмп похвали решението на НАТО да подкрепи американската война в Афганистан след 11 септември, но не се ангажира конкретно с член 5, изискващ всички страни от НАТО да третират атака срещу една от тях като атака срещу всички, което нашите нервни съюзници от НАТО искаха да чуят.

Вместо това те чуха ясно от Тръмп, че са длъжни да плащат за НАТО и че само пет държави-членки изпълняват задължението си да дават 2% от БВП за отбрана.

Меркел сякаш прие всичко това като една косвена заплаха, че ангажиментът на САЩ да защитят Европа от Русия с една десета от БВП на европейската част от НАТО може да бъде условен и може да има ограничение във времето.

Освен това Франция, Великобритания и Германия изглеждат много по-твърдо ангажирани с ядрената сделка с Иран, отколкото Тръмп и Конгресът.

Сблъсък между САЩ и НАТО може да дойде скоро.

Иранците са подписали договор за закупуване на 100 самолета „Еърбъс“ и 80 търговски самолета от „Боинг“. Ако републиканците наложат нови санкции на Иран или напълно отменят споразумението за "Боинг", Европа ще трябва да реши дали да се откаже от продажбите на „Еърбъс“ или да достави самолетите и може би да поеме договора на "Боинг". Това може да доведе до криза.

Тръмп също изглежда по-малко ангажиран със санкциите срещу Русия заради нейната намеса в Украйна и подкрепата на проруските бунтовници в Донбас, отколкото европейската част от НАТО или Конгреса.

От грубите му забележки излиза, че Тръмп гледа на европейците като на храненици на отбраната на САЩ, бавно напредващи по отношение на приноса си за НАТО и като на меркантилни хора, които разработват политики, за да получават безкрайни търговски излишъци за наша сметка, особено германците, които са "лоши, много лоши".

Европейската половина от пътуването на Тръмп трябва да се приеме като предупреждение за пожар: Оправяй се, Европа, или може да се окажете сами, когато става въпрос за защитата на вашия континент.

Защото на нас, американците, ни стига. 

---------

Пат Бюканън е известен американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?".